Hyviä uutisia torstailta 26. huhtikuuta 2012:

Biokauden Suomi on hybriditalouden palvelupilvi

Teknologian muutos on ollut nopeaa. Maailma on virtualisoitunut muutamassa vuosikymmenessä samalla kun olemme ottaneet käyttöön bioteknologiaa ja siirtyneet nanoaikaan.  Kaikki nämä teknologiat ovat merkitykseltään yhtä suuria kuin höyrykoneen keksiminen. Ne ovat muuttaneet ja tulevat muuttamaan merkittävällä tavalla talouttamme, elämisen tapaa ja jopa kulttuurihistoriaa.

Samaan aikaan maailmantalouden keskipiste on siirtynyt Aasiaan ja kehittyviin talouksiin. Lisäksi olemme läpikäyneet myös historiallisen suuria finanssikriisejä, joista on tullut pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Suomi on selvinnyt hyvin näistä haasteista. Osaamisemme on ollut vahvaa. Silti meidän on uudistuttava ja uskallettava kyseenalaistaa arvomme ja totuutemme. Mobiiliteknologia on astumassa ulos tietokoneista ja matkapuhelimista niin, että samaa teknologiaa sovelletaan kaikenlaisiin arjen esineisiin: huonekaluihin, kodinkoneisiin, rakennuksiin, vaatteisiin, pakkauksiin, autoihin jne. Näin internetistä kehittyy ubinetti, kaikkialla läsnä oleva pilvipalvelu. Samalla siirrymme hybriditalouteen, jossa asiakkaat osallistuvat sosiaalisen median avulla tuotteiden suunnitteluun, valmistamiseen ja joukkorahoitukseen.

Kehittymässä on myös biokausi (rauta-, kivi- ja pronssikauden tapaan), jossa kaikki se, mikä on mahdollista tehdä bioraaka-aineista, myös tehdään niistä. Luonnonvarojen niukentuminen ja ympäristön likaantuminen puolestaan nostavat kilpailukyvyn keskiöön kestävyyden teknologiat, joilla tuotetaan ratkaisuja ihmiskunnan suurimpiin ongelmiin ja hyvinvointiin (Kondratieffin kuudes aalto).

Työllistävän kasvun ja kestävyyden yhdistämiseen tarvitaan luovuutta ja rohkeaa edelläkävijyyttä – uskalluksen politiikkaa, jolla ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän kehityksen haasteet käännetään työllistävän edelläkävijyyden mahdollisuuksiksi.