Hyviä uutisia torstailta 2. elokuuta 2012:

Bolshoi datsha

”Tämä aurinkoinen ja vihreä Imatran kaupunki on meille venäläisille kokonaisuutena yksi bolshoi datsha”, vastasi pietarilainen lukion rehtoritar kysyttyäni häneltä, mikä heitä venäläisiä oikein vetää tähän pienehköön rajakaupunkiimme.

Imatra yhtenä kaakkoisen Suomen kaupunkina on nähnyt viimeisen 10 vuoden aikana erittäin voimakkaan venäläisturistien määrän kasvun. Viime vuonna Imatralla, noin 30 000 asukkaan kaupungissa, vieraili noin 130 000 venäläisturistia, jotka viettivät vähintään yhden yön paikallisissa majoitusliikkeissä. Tämän lisäksi tulevat vielä ne venäläisvieraat, jotka käyvät säännöllisesti Imatralla omistamissaan omakotitaloissa, kerrostaloasunnoissa tai huviloissa, tai kyläilevät ystäviensä luona.

Kaakkois-Suomessa on kolme rajanylityspaikkaa Suomen ja Venäjän välillä maanteitse: Vaalimaa, Nuijamaa ja Imatra. Lisäksi alueella on kaksi rajanylityspaikkaa rautateitse: Vainikkala ja Imatra. Yhteensä näillä rajanylityspaikoilla oli viime vuonna noin kahdeksan miljoonaa henkilörajanylittäjää. Koska kyseessä on Venäjän ja EU:n välinen raja, tarvitsevat matkustajat rajan ylitystä varten viisumin. Poliittisella tasolla on arvioitu, että EU:n ja Venäjän välinen viisumipakko poistuisi viimeistään Venäjällä pidettäviin jalkapallon MM-kisoihin, eli vuoteen 2018 mennessä.

Venäläisturistien vaikutus Kaakkois-Suomen aluetalouteen on nykyisin erittäin merkittävä. Alue on ollut ja on edelleen suuri puunjalostusteollisuuden keskittymä, mutta tunnetut rajut saneeraukset tällä alalla ovat vieneet viime vuosina alueelta tuhansia työpaikkoja. Matkailijoiden myötä palvelusektori on noussut teollisuuden rinnalle merkittäväksi elinkeinoksi.

Kauppa-, majoitus- ja muut matkailupalvelut ovat tuoneet alueelle uusia investointeja sekä uutta palvelualan yritystoimintaa uusine työpaikkoineen. Kaupasta ja matkailusta on tullut selkeästi kaakkoisen Suomen kasvuala. Jotta ala jatkaisi kasvu-uraansa, tarvitaan jatkuvaa tehostettua matkailualan koulutusta ja innovatiivista palvelujen kehittämistä alalla toimivissa yrityksissä.