Hyviä uutisia torstailta 15. maaliskuuta 2012:

Ei leipää ilman vettä

Suomessa vettä riittää ja järvetkin ovat melko puhtaita. Vesiongelmat eivät kosketa suomalaisten arkea kuin satunnaisten ”vesikriisien” aikaan. Globaalista ruoka- ja energiaturvallisuudesta puhuttaessa vettä ei voi sivuuttaa.

Kaikkien sivilisaatioiden perusta on ollut vesi, jonka saatavuus on tehnyt elämästä pitkäjänteistä. Veden, ruuan ja energian keskinäisen suhteen toimivuus lisää yhteiskuntarauhaa.

Tällä hetkellä vesikatastrofit uhkaavat erityisesti maita, joilla ei ole varaa puhdistaa merivettä. Yksi vesikriisin runtelemista maista on Jemen. Synkimpien arvioiden mukaan sekasortoisella Jemenillä on enää muutama vuosi aikaa ennen kuin vesiongelma leviää hallitsemattomaksi.

Suomessa on ollut aikaa kehittää maailmalla kaivattuja vesiratkaisuja. Suomalaiset esittelevät parhaillaan osaamistaan kuudetta kertaa järjestettävässä Maailman vesifoorumissa Marseillessa. Maanantaina alkaneeseen tapahtumaan osallistuu jopa 30 000 vesialan ammattilaista ympäri maailmaa. Suomen vahva vesivuosi jatkuu kesällä Rio+20:ssa. Molemmissa tapahtumissa halutaan avata ruuan, veden ja energian keskinäisiä suhteita ja etsiä ratkaisuja ongelmiin, sillä pahasti vesiongelmaisia maita tulee jatkuvasti lisää.

Nykyarvioiden mukaan ruuan tuotanto kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, mikä tarkoittaa vedenkulutuksen valtavaa kasvua samalla kun veden saatavuus heikkenee. Yksi tapa ymmärtää vesijalanjäljen merkitys on kahvikuppi-indeksi. Yhden kahvikupin valmistamiseen tarvitaan 140 litraa vettä.

Veden, ruuan ja energian kolminaisuuden on arvioitu pysyvän kasassa vain, jos ruokaa pystytään tuottamaan entistä pienemmällä maa-alalla ja vedenkäytöllä. Suomalaisten vahvuuksia kaikkia tavalla tai toisella koskettavan vesiongelman ratkaisemisessa ovat veden uudelleenkäytön tehostaminen ja valvontajärjestelmät.