Hyviä uutisia torstailta 10. toukokuuta 2012:

Think Finland: Suomi-kuvaa rakentamassa

Mikä on globaalin brändin rakentamisen kannalta pahinta, mitä voi tapahtua, kun ihmiset kuulevat sanan Suomi? Pahinta on, ettei sanasta tule mieleen yhtään mitään. Siksi Suomen maabrändiä ja maakuvaa onkin innokkaasti kehitetty viime vuodet.

Vuonna 2010 julkaistu maabrändiraportti, jonka ulkoministeriö tilasi Nokian hallituksen entisen puheenjohtajan Jorma Ollilan johtamalta maabrändivaltuuskunnalta, antoi hyvän lähtökohdan Suomen maabrändin vahvistamiselle. Yksi raportin perusoivalluksia oli, että Suomen brändilupauksen perustana tulisi olla ratkaisukeskeinen tapa suhtautua ongelmiin. Tämä yksinkertainen oivallus sai valtaosalta suomalaisia hyvän vastaanoton. Seuraava haaste onkin, miten Suomen brändilupauksesta viestitään tehokkaasti maailmalla.

Suomella on monia ylpeydenaiheita: perusopetusta voidaan pitää maailman parhaana, kilpailukyky on maailman huippua ja korruptio vähäisimpien joukossa. Näiden argumenttien valossa voisi luulla, että Suomi on helposti asemoitavissa maailmanluokan ongelmanratkaisijana. Vaan eipä ole. Kansakunnan sijoittuminen korkealle kansainvälisissä vertailuissa ja brändin ytimen oivaltaminen ovat hyvä alku, mutta toinen asia on osata viestiä niistä vakuuttavasti koko maailmalle.

Suomen brändin ja maakuvan rakentamiseen ehdotettu lähestymistapa on hienovarainen ja käytännönläheinen. Kaikki suomalaiset on saatava mukaan PR-kampanjaan, joka vakuuttaa Suomen voivan ratkoa maailman ongelmia. Maan imagoahan pystyvät viime kädessä tuntuvimmin muokkaamaan maan kansalaiset itse.

Minulla oli ilo olla mukana projektissa, jonka välityksellä suomalaisia valtuutettiin tähän erityistehtävään. Suomen maakuvasivustolla, www.maakuva.fi, julkaistiin äskettäin sarja tarinoita Suomesta. Näiden ”Think Finland” -esitysten avulla kaikki suomalaiset voivat esitellä maataan maailmalla. Minulle on erityisesti mieleen lopun iskulause: ”Lend us your problems. We will solve them with interest.” Esitykset ovat vakuuttavia: yhdenkin nähtyään alkaa uskoa, että Suomella tosiaan on tarjota ratkaisuja ihmiskunnan polttavimpiin ongelmiin.