Hyviä uutisia torstailta 6. syyskuuta 2012:

Helsingissä avataan yhteiskuntaa

Suomen Lontoon instituutti ― Olemme todella iloisia, että saamme olla mukana tuomassa Suomeen maailman suurinta avoimen tiedon tapahtumaa. Festivaali kokoaa yhteen satoja vaikuttajia, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään avointa tietoa laajasti eri yhteiskunnan sektoreilla, Jussi Nissilä sanoo. ― Olemme todella iloisia, että saamme olla mukana tuomassa Suomeen maailman suurinta avoimen tiedon tapahtumaa. Festivaali kokoaa yhteen satoja vaikuttajia, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään avointa tietoa laajasti eri yhteiskunnan sektoreilla, Jussi Nissilä sanoo.

Maailman ensimmäinen avoimen tiedon festivaali, Open Knowledge Festival, järjestään syyskuussa Helsingissä. Festivaalin tavoitteena on vaikuttaa yhteiskunnan avautumiseen sekä Suomessa että muualla maailmassa.

Avoin tieto on varsin uusi konsepti, mutta se on merkittävässä roolissa hyvinvoivan yhteiskunnan, eloisan kulttuurin ja vireän talouden synnyttämisessä. Avoin tieto on vapaasti hyödynnettävissä, muokattavissa ja jaettavissa kaikille. Kyse voi olla esimerkiksi geeneistä, paikkatiedosta, kirjallisuudesta tai ohjelmakoodista, ohjelmajohtaja Jussi Nissilä Suomen Lontoon instituutista kertoo.

Tiedon avoimuus on keskeisessä roolissa, kun yhteiskunta uudistuu ja jäykät hierarkiat korvautuvat joustavalla, monimuotoisella ja kokeilevalla toimintakulttuurilla. Avoin tieto mahdollistaa yhdessä tekemisen ja siitä on hyötyä niin yhteiskunnallisessa, kaupallisessa kuin kulttuurillisessa toiminnassa.

Tieto ei kulu käytössä

Yhteiskunnan kannalta avoin tieto on keskeistä, koska se tukee läpinäkyvyyttä ja sitä kautta eri toimijoiden tilivelvollisuutta sidosryhmilleen. Avoimessa yhteiskunnassa kansalaisilla tulisi olla oikeus arvioida vallanpitäjien harjoittamaa politiikkaa ja sen seurauksia vapaasti.

Avoin tieto ei kuitenkaan ole vain demokraattinen perusoikeus. Myös erilaiset organisaatiot yrityksistä julkisen hallinnon organisaatioihin hyötyvät paremmasta ja tarkemmasta tiedosta sekä vapaan tiedonjaon ja yhdessä tekemisen synnyttämistä innovaatioista. Tieto ei kulu käytössä vaan päinvastoin rikastuu jaettaessa ja näin säästää yhteiskunnan resursseja Esimerkiksi kunnille avoin tieto voi tarkoittaa tyytyväisempiä kuntalaisia ja yritykselle uutta bisnestä, Nissilä näkee.

Festivaaliviikon aikana nähdään erilaisia julkistuksia kansainväliseen yhteistyöhön ja tiedon avaamiseen liittyen.

Tapahtuman tärkein anti on avoimen tiedon edistämisessä, uusien hankkeiden synnyttämisessä sekä suomalaisten ja ulkomaalaisten toimijoiden verkottamisessa.

Suomi on edelläkävijä

Syyskuun 17.–22.järjestettävä festivaali tuo ensimmäistä kertaa yhteen vuosittain järjestetyt kansainväliset avoimen tiedon tapahtumat Open Government Data Campin ja Open Knowledge Conferencen. Jo syyskuun alussa näytti lupaavasti siltä, että festivaali on loppuunmyyty.

Odotamme noin kahdeksaasataa päivittäistä kävijää yhteensä 40–50 eri maasta. Ohjelmaa on koottu noin sadan vierailevan ohjelmasuunnittelijan avulla. Viikon aikana nähdään huippupuhujia, kuten datavisualisoinnin mestari Hans Rosling, European Network of Living Labs puheenjohtaja Jarmo Eskelinen sekä International Budget Partnershipin johtaja Warren Krafchik.

Festivaaliviikko sisältää yli 170 ohjelmasessiota täynnä puheita, paneelikeskusteluja, työpajoja, ohjelmointisessioita ja satelliittitapahtumia. Pääjärjestäjien eli Suomen Lontoon instituutin, Aalto Media Factoryn ja Open Knowledge Foundationin lisäksi festivaalia on toteuttamassa parisataa ohjelmasuunnittelijaa, puhujaa ja vapaaehtoista sekä pitkä lista partneriorganisaatioita.

Mutta miten festivaali on saatu nimenomaan Suomeen?

Suomi on ollut historiallisesti avoimuuden ja läpinäkyvyyden edelläkävijämaa ja meillä on aito yhdessä tekemisen kulttuuri. Helsinki 2012 designpääkaupunkina tarjosi kiinnostavan taustan tapahtumalle ja vuoden ‘Open Helsinki’ -teema osoittaa, että avoimuus on selkeästi kaikkien mielessä, Nissilä vastaa.

www.okfestival.org

 

SO


Muuta aiheeseen liittyvää