Hyviä uutisia torstailta 21. huhtikuuta 2011:

Muutosvaalit yllättivät

Lehtikuva/ MIkko Stig Suomen eduskuntavaalit 2011 herättivät perussuomalaisten äänivyöryn takia suurta kiinnostusta myös maailmalla. Äänestysaktiivisuus nousi yli 70 prosenttiin. Suomen eduskuntavaalit 2011 herättivät perussuomalaisten äänivyöryn takia suurta kiinnostusta myös maailmalla. Äänestysaktiivisuus nousi yli 70 prosenttiin.

Sunnuntaina koettiin monin tavoin historialliset vaalit. Tulokset paljastivat, ettei Suomessa ole enää kolmea suurta puoluetta, vaan neljä suurehkoa. Perussuomalaisten ennustettu, mutta lopulta monet yllättänyt voitto, keikautti tuntuvasti tuttua vakautta.

Perussuomalaiset oli eduskuntavaalien suurin voittaja. Kolmen perinteisen suuren, kokoomuksen, keskustan ja sosialidemokraattien (SDP), saamat kannatuslukemat ja eduskuntapaikat vähenivät, mutta perussuomalaisten äänimäärä kasvoi huimasti 19 prosentilla. Paikkamäärällä laskettuna perussuomalaisista tuli Suomen kolmanneksi suurin puolue.

– Perussuomalaisten paikkamäärän kasvu viidestä 39:ään on historiallisen suuri muutos. Puheenjohtaja Timo Soinin johdolla kerättiin erityisesti keskustalaisten ääniä. Sitä, kuinka paljon Soini sai liikkeelle nukkuvia äänestäjiä, ei vielä tiedetä, politiikan tutkija Sami Borg sanoo.

Voittoja ja tappioita

Suurimman tappion kärsi keskusta, joka menetti 16 edustajapaikkaa, pudoten Suomen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Ohi kiri perussuomalaisten lisäksi SDP.

– Keskustan kärsimä tappio on sodan jälkeisen historian suurin, Borg toteaa. Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi ilmoittikin puolueensa jo vaali-iltana oppositioon.

Keskustan tappio oli Borgin mukaan suuri, mutta myös hieman ennakoimatonkin.

– Todennäköisesti vaikuttavin tekijä oli Eurooppa-politiikka. Hallituspuolueena Keskusta joutui puolustamaan Portugalin hätäapupyyntöä – opposition ollessa sitä vastaan.

Toinen vaalien suurista häviäjistä oli Vihreät, joka menetti kolmanneksen äänestäjistään. Historiallisen voiton sen sijaan saavutti Kokoomus, joka menettämästään kuudesta eduskuntapaikasta huolimatta nousi ensimmäistä kertaa Suomen suurimmaksi puolueeksi 44 edustajapaikalla. Myös SDP teki onnistuneen loppukirin saavuttaen 42 paikkaa.

Haastavat neuvottelut

Eduskuntavaalit 2011 jäävät historiaan protestivaaleina, linjavaaleina ja muutosvaaleina. Perussuomalaisten äänivyöry keikautti vakaan suomalaisen puoluekentän blokkivaaleiksi hallituspuolueiden eli kokoomuksen ja keskustan sekä opposition eli SDP:n ja perussuomalaisten välillä.

Tulevista hallitusneuvotteluista ennustettiin jo vaali-iltana haastavia. Hallitustunnusteluihin lähdetään Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla. Tuoreeltaan varsin selvänä pidettiin, että vaalien voittajana perussuomalaiset ovat mukana tulevassa hallituksessa.

Historiallista vaaleissa oli myös vaihtuvien kansanedustajien määrä. Arkadianmäelle astelee nyt peräti 87 kansanedustajaa, jotka eivät ole olleet eduskunnassa viime kaudella. Naiskansanedustajien määrä kasvoi kahdella viime vaaleista. Naisia on nyt 86 eli noin 43 prosenttia 200 kansanedustajasta.


Puolue                                           Kannatus-%     Paikkajako
(suurimmat puolueet)             (vrt. 2007)

--------------------------------------------------------------------------

Kokoomus                                  20,4 (22,3)        44 (50)

Sosiaalidemokraatit                 19,1 (24,5)        42 (45)

Perussuomalaiset                    19,0 (4,0)          39 (5)

Keskusta                                     15,8 (23,1)        35 (51)

Vasemmisto                                8,1 (8,8)             14 (17)

Vihreät                                           7,2 (8,5)             10 (15)

Ruotsalainen kansanpuolue    4,3 (4,5)             10 (10)

Kristillisdemokraatit                    4,0 (4,9)             6 (7)

 SoM


Muuta aiheeseen liittyvää