Hyviä uutisia torstailta 29. syyskuuta 2011:

Luonto tulee tutuksi

Luontoportti LuontoPorttion innovaatio, joka yhdistää uusimman teknologian ja luonnon sekä edistää luonnontieteen uudenlaista omaksumista omienkäyttäjäkokemusten kautta. LuontoPorttion innovaatio, joka yhdistää uusimman teknologian ja luonnon sekä edistää luonnontieteen uudenlaista omaksumista omienkäyttäjäkokemusten kautta.

LuontoPortti-verkkopalvelussa voi tunnistaa ja kartoittaa ainutlaatuisella tavalla luonnossa esiintyviä lajeja maailmanlaajuisesti patentoidulla menetelmällä. Sivustolla on vierailtu jo lähes 200 maasta ja sivulatauksia on tehty yli 15 miljoonaa.

Palvelun tuotekehitys ja lajien kuvaaminen on kestänyt reilut 20 vuotta. Ensimmäinen osa lanseerattiin suurelle yleisölle kesällä 2008, mutta palvelu kehittyy vauhdilla koko ajan. Tällä hetkellä palvelussa voi tunnistaa kasveja, puita, pensaita, lintuja, kaloja ja päiväperhosia sekä tutkia erilaisia maisemia.

― Työn alla ovat nisäkkäät, heinät, sarakasvit, kivet, mineraalit, sienet, kimalaiset ja kiitäjät. Tavoitteenamme on laajentaa palvelua jatkuvasti uusille alueille ja uusiin lajiryhmiin, toimitusjohtaja Eija Lehmuskalliokertoo.

Ideasta toteutukseen

Idea LuontoPortista syntyi, kun Lehmuskallio oli kumppaneineen tekemässä tv-sarjaa, jota suunnitellessa piti tunnistaa kasveja ja ymmärtää erilaisten luontoympäristöjen lajistoa. Apuvälineenä käytettiin kaikkia saatavilla olevia kasvikirjoja.

― Ajatus lajien sähköisestä tunnistamisesta tuli mieleen painiskellessamme kasvioppaiden sanaviidakossa. Piirsimme ruutupaperille tunnistusta helpottavan kaavan, jota esittelimme kasvitieteilijöille. Olimme vakuuttuneita tunnistusmenetelmän toimivuudesta ja saimmekin muutaman alan opiskelijan innostumaan yhteistyöstä.

Tänä päivänä tutkimusmenetelmällä on kansainvälinen patentti ja kuva-arkisto käsittää yli 500 000 kuvaa. Kaikkiin mahdollisiin päätelaitteisiin skaalautuva käyttöliittymä tekee lajien tunnistamisesta hauskaa ja helppoa. Kieliversioita on tarjolla kahdeksan.

Uusia lajeja ja alueita

Patentti- ja Rekisterihallituksessa sekä Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan palvelu on ainutlaatuinen koko maailmassa. Lehmuskallion mukaan palvelu on otettu hyvin vastaan niin Suomessa kuin maailmalla. Vierailijoita on jo 192 maasta.

― Olemme verkostoituneet eri ylipistojen kanssa, minkä ansiosta palvelu tiedetään ympäri maailmaa. Suuren yleisön ohella palvelua käyttävät mm. koulut, kuvatoimistot, luonto- ja puutarha-alan lehdet sekä tutkijat.

Palvelu laajenee paitsi uusiin lajiryhmiin, myös maantieteellisesti.

― Olemme solmineet äskettäin sopimuksen Arktisten yliopistojen kanssa. Kehittämillämme työkaluilla tunnistetaan ja kartoitetaan arktisen alueen lajistoja ja seurataan ilmastonmuutosta.

Palvelun yhteyteen on kehitetty myös verkko-opetusmateriaalia, joka on tulossa piakkoin jakeluun. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on niin ikään mobiiliversioiden rakentaminen. Kansainvälistyminen jatkuu mm. Finpron kanssa yhteistyössä useaan eri maahan.

www.luontoportti.com
www.naturegate.net

SO

Muuta aiheeseen liittyvää