Hyviä uutisia torstailta 9. elokuuta 2012:

Suomi vetää venäläisturisteja

Visit FInland Suomen tulevien venäläisturistien määrän odotetaan kasvavan jatkossakin. Erityisesti venäläiset turistit ovat piristäneet kauppaa, palveluita sekä hotelli- ja ravintolasektoria Kaakkois-Suomen alueella. Suomen tulevien venäläisturistien määrän odotetaan kasvavan jatkossakin. Erityisesti venäläiset turistit ovat piristäneet kauppaa, palveluita sekä hotelli- ja ravintolasektoria Kaakkois-Suomen alueella.
Venäläiset turistit ovat Suomen suurin matkailijaryhmä. Erityisen suuri merkitys venäläisturismilla on maantieteellisestä läheisyydestä johtuen Kaakkois-Suomen alueelle. Suomen vetonauloja ovat luonto, rauha, turvallisuus sekä hyvät ostosmahdollisuudet.

Suomeen tulevien venäläisten matkailijoiden määrä on kasvanut huimasti jo vuosia. Vuoden 2011 tehdyn rajahaastattelututkimuksen mukaan Suomessa kävi vuoden aikana lähes 3,3 miljoonaa venäläistä eli reilut 27 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

― Kärjessä on Uusimaa, mutta erityisesti Etelä-Karjala on rajan läheisyyden vuoksi muodostunut erittäin suosituksi ostos- ja päivämatkakohteeksi. Suurin osa matkailijoista on Pietarin seudulta, josta on Lappeenrantaan vain 220 kilometriä, johtaja Satu Mäkelä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.

Kasvu näyttää jatkuvan vauhdikkaasti edelleen. Alkuvuoden tietojen perusteella matkailu Venäjältä Suomeen kasvoi enemmän (20 %) kuin ulkomaille yleensä (12 %).

― Suomi oli alkuvuodesta ylivoimaisesti suurin kohdemaa. Seuraavina tulivat Kiina, Egypti, Viro ja Saksa, markkinointisuunnittelija Sergei Shkurov Visit Finlandista kertoo.

Yhä enemmän euroja


Suomessa venäläisiä kiinnostaa puhdas luonto, rauha, siisteys ja turvallisuus. Kylpylälomat, laskettelumatkat, kalastus ja mökkilomat ovat kestosuosikkeja. Suomalaisia pidetään luotettavina ja venäläiset tietävät saavansa sitä laatua, mistä maksavat. Rikollisuutta on vähän. Omalla kielellä saatavia palveluita arvostetaan.

― Sama pätee ostosturismissa. Tax-free-edun sekä valuuttakurssivaikutusten ansiosta suomalainen laadukas tuote on venäläisestä katsantokannasta myös edullinen, Mäkelä muistuttaa.

Tilastotiedot paljastavat, että venäläiset tuovat Suomeen vuosi vuodelta enemmän euroja

― Vuoden 2011 määrä oli yli 30 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Yhteensä venäläisturistit kuluttivat Suomessa yli 850 miljoonaa euroa eli keskimäärin 264 euroa per vierailu ja 111 euroa päivässä henkilöä kohti, Shkurov sanoo.

Maakunnittain ja euroissa tarkasteltuna Etelä-Karjala kiri kärkeen ohi Uudenmaan.

― Matkailijat vaikuttavat erittäin positiivisesti Kaakkois-Suomessa kaupan ja palveluiden lisäksi hotelli- ja ravintolasektorilla. Jatkossa tavoitteena on saada venäläismatkailijoita viipymään Suomessa nykyistä pidempään, Mäkelä sanoo.

Myönteisiä vaikutuksia

Venäläisen turismin viime vuosien ripeä kasvu Kaakkois-Suomessa on pehmentänyt osaltaan myös teollisen rakennemuutoksen vaikutuksia. Kaupan ja palvelun alalla työpaikkakehitys on ollut hyvää.

― Kaakkois-Suomen kaupunkeihin on muodostunut asukaspohjaan nähden varsin mittavasti erikoiskauppaa ja palveluita. Tämä vaikuttaa myös paikallisten asukkaiden elinympäristön viihtyvyyteen ja alueen vetovoimaisuuteen, Mäkelä toteaa.

Matkailija- ja tavaraliikennevirtojen kasvu on vaikuttanut niin ikään paikallisiin liikenneratkaisuihin. Alueelle on saatu merkittäviä uusia investointeja rata- ja tieverkostoon. Matkailijoiden kautta venäläinen kulttuuri on tullut tutummaksi, minkä uskotaan madaltavan yritysten kynnystä lähteä Venäjän markkinoille.

― Kaikkinainen kanssakäyminen on lisääntynyt ja helpottunut myös yliopistojen ja viranomaistahojen kesken. Kaakkois-Suomen erityisstatus Venäjän läheisyyden vuoksi huomioidaan monilla eri tasoilla. Venäläisyys on matkailun kautta läsnä jokapäiväisessä elämässämme.

Myös Shkurov näkee tulvaisuuden valoisana.

― Suomalaiset yritykset ovat viime aikoina panostaneet venäläisten matkustajien palvelemiseen hyvin, ja siihen kannattaa panostaa jatkossakin. Suomen matkailun kasvupotentiaali Venäjällä on todella suuri.

SO

Muuta aiheeseen liittyvää