Hyviä uutisia torstailta 30. elokuuta 2012:

Terveysturismi kasvaa vauhdilla

Terveysmatkailun vilkastuvat markkinat merkitsevät suomalaisille alan toimijoille huomattavaa kasvumahdollisuutta. Terveysmatkailun vilkastuvat markkinat merkitsevät suomalaisille alan toimijoille huomattavaa kasvumahdollisuutta.

Suomalaiset terveyspalvelut vetävät puoleensa erityisesti venäläisiä. Kysyntä on kasvanut viime vuosina vauhdilla, mutta tarjonnassa ollaan vasta alkumetreillä. Markkinoiden uskotaan kolminkertaistuvan vuosikymmenen loppuun mennessä.

Terveyspalveluiden kysyntä kasvaa yhdessä matkustajamäärien kanssa, joskin kokonaismäärät ovat vielä kohtuullisen pieniä. Viime vuonna noin 12 000 matkustajaa käytti rahaa lääkäripalveluihin tai lääkkeisiin, FinnMedi Oy:n hyvinvoinnin osaamiskeskusohjeman kehityspäällikkö Marco Roth kertoo.

Terveysturismi kasvaa myös palvelujen aktiivisen markkinoinnin myötä. Vauhdittajana toimii osaltaan tänä vuonna avattu www.healthcarefinland.ru -portaali, jota kautta aiempaa useammat venäläiset löytävät nyt suomalaisia erikoissairaanhoitopalveluja.

Laatu kiinnostaa

Terveysmatkailun edistäminen on Rothin mukaan luontevaa aloittaa Venäjän markkinoilta, koska maassa on paljon potentiaalia ja liikenneyhteydet Suomen suuriin kaupunkeihin ovat hyvät. Suomesta haetaan erityisesti diagnosointipalveluja, lapsettomuus- ja synnytyshoitoja sekä hammashoitoa. Niin ikään syöpähoidot, sydän- ja verisuonitautihoidot, luu- ja tukielinkirurgia sekä kuntoutus kiinnostavat.

Venäläiset terveysmatkailijat valitsevat suomalaiset terveyspalvelut niiden korkean laadun, turvallisuuden ja kilpailukykyisen hintatason vuoksi. Maantieteellisen läheisyyden lisäksi korostuu nopea hoitoon pääsy. Useimmista paikoista terveyspalveluja saa tänä päivänä venäjän kielellä.

Monet palvelujen tarjoajat järjestävät asiakkailleen myös majoituksen. Esimerkiksi Tampereella toimii Norlandia Caren 130 huoneiston potilashotelli, joka on rakennettu kaupungin merkittävimpien terveyspalvelujen tuottajien läheisyyteen.

Laadukkaat huoneet ja kielitaitoinen palvelu ovat saaneet positiivista palautetta venäläisiltä asiakkailta.

Ripeää kasvua

Vuonna 2011 venäläiset tekivät Suomeen noin neljä miljoonaa matkaa. Rahallisesti matkailu tuotti noin 890 miljoonaa euroa, joista tuoteostojen osuus oli 670 miljoonaa ja palveluiden 220 miljoonaa euroa. Terveysmatkailijoiden osuus kokonaisuudesta oli noin 15 miljoonaa euroa. Määrä kasvaa ripeästi.

Terveyspalvelumarkkinat kolminkertaistuvat vuosikymmenen loppuun mennessä, Roth arvioi.

Kysynnän kasvu on nähty myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä.

Sähköpostiyhteydenotot suoraan sairaalaan eri erikoisaloille ja johdolle ovat lisääntyneet, terveyspalvelujen johtaja Markku Hupli sanoo.

Hyvä laatu ja kohtuullinen hintataso vetävät puoleensa. Kysyttyjä palveluita ovat erityisesti syöpähoidot, synnytykset, kirurgia ja hammashoito. Kyse on erittäin merkittävästä liiketoiminnasta, joka kasvaa ekspotentiaalisesti kuten kauppa.

SO


Muuta aiheeseen liittyvää