Hyviä uutisia keskiviikolta 1. elokuuta 2012:

Aker Arctic suunnittelee Kiinan ensimmäisen polaarijäänmurtajan

Baltian vesillä työskentelevä jäänmurtaja Otso on Aker Arcticin käsialaa. Baltian vesillä työskentelevä jäänmurtaja Otso on Aker Arcticin käsialaa.
Jäänmurtajateknologiaan erikoistunut Aker Arctic on sopinut Kiinan valtion kanssa maan ensimmäisen polaarijäänmurtajan suunnittelusta. Sopimuksen tavoitteena on rakentaa moderni tutkimusalus kasvavaa polaaritutkimusta varten. Sopimuksen arvo on reilut viisi miljoonaa euroa.

Murtajasta arvioidaan tulevan noin 120 metriä pitkä ja se pystyy murtamaan 1,5 metrin paksuista jäätä 2-3 solmun nopeudella. Alus varustetaan uusimmilla integroiduilla mittausjärjestelmillä, kuten merigeologian ja geofysiikan laitteistoilla sekä meribiologian ja ekologian instrumenteilla. Alukselle pystytään laskeutumaan myös helikopterilla. Noin seitsemän kuukautta kestävän suunnitteluvaiheen jälkeen aineistot luovutetaan paikalliselle telakalle valmistussuunnittelua varten.

Kyseessä on Aker Arcticin toinen valtiollinen jäänmurtajasopimus tämän vuoden aikana. Helmikuussa yhtiö sopi Kanadan kanssa polaarimurtaja John F. Diefenbakerin suunnittelusta.

www.akerarctic.fi

JL