Hyviä uutisia torstailta 15. syyskuuta 2011:

Aki Kaurismäen Le Havre on Suomen Oscar-ehdokas

Valintaraati luonnehti kengänkiillottajasta kertovaa Le Havrea kauniiksi ja ehjäksi elokuvaksi. Valintaraati luonnehti kengänkiillottajasta kertovaa Le Havrea kauniiksi ja ehjäksi elokuvaksi.

Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi on valittu Aki Kaurismäen ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama Le Havre. Ranskassa kuvattu elokuva kertoo kengänkiillottajasta, joka yrittää pelastaa pakolaispojan.

Ehdokkaan valitsi Suomen Filmikamarin johdolla koottu elokuva-alan ammattilaisista koostuva raati. Raati perusteli valintaansa luonnehtimalla Le Havrea kauniiksi ja ehjäksi elokuvaksi, jonka humaani tarina on muodoltaan ja sisällöltään universaali ja ajaton. Lisäksi elokuva on hauska.

Oscar-palkinnon virallisista valintakriteereistä vastaa Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Se pyytää vuosittain kaikkia elokuvia tuottavia maita nimeämään yhden ehdokkaan parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-kilpailuun. Lopulliset Oscar-ehdokkuudet julkistetaan 24. tammikuuta 2012 ja varsinaiset palkinnot jaetaan 26. helmikuuta 2012 ympäri maailman televisioitavassa gaalassa.

Le Havre valittiin tänä vuonna myös Cannesin elokuvafestivaalien kilpailusarjaan. Elokuva palkittiin festivaaleilla kansainvälisen elokuvakriitikkojen yhdistyksen FIPRESCI-palkinnolla sekä ekumeenisen juryn erityismaininnanlla. Münchenin elokuvafestivaaleilla elokuva palkittiin parhaan ulkomaisen elokuvan palkinnolla.

www.filmikamari.fi

EH