Hyviä uutisia keskiviikolta 4. heinäkuuta 2012:

Atostek ja CERN yhteistyöhön hiukkastutkimuksessa

CERN:n LHC-kiihdyttimen ATLAS-laitteisto havainnoi hiukkasten törmäyksiä. CERN:n LHC-kiihdyttimen ATLAS-laitteisto havainnoi hiukkasten törmäyksiä.

Ohjelmisto- ja tietotekniikan asiantuntijapalveluja tarjoava tamperelainen Atostek aloittaa suuren yhteishankkeen Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERN:n kanssa. Yhteistyö on osa CERN:n koordinoimaa TALENT-hanketta, jossa jatkokehitetään LHC-hiukkaskiihdyttimen (Large Hadron Collider) ilmaisinta (ATLAS).

Nelivuotisessa hankkeessa on mukana 17 eurooppalaista yritystä ja akateemista kumppania. Hankkeen neljän miljoonan euron kokonaisbudjetin rahoittaa Euroopan komissio. Tavoitteena on ilmaisimen päivittämisen lisäksi kehittää sovellutuksia esimerkiksi lääketieteelliseen kuvantamiseen ja avaruussovelluksiin.

Atostekin tavoitteena on helpottaa signaalinkäsittelyn ohjelmointia ja nopeuttaa erilaisilla koneilla ajettavien ohjelmien suorituskykyä jopa kymmenkertaiseksi nykyiseen verrattuna. Yrityksen yhdessä Nokian kanssa kehittämä kääntäjätekniikka mahdollistaa nopeat ja siirrettävät kirjastot signaalinkäsittelyn rinnakkaiseen ohjelmointiin.

— LHC-kiihdyttimen signaalinkäsittely vaatii valtavasti laskentakapasiteettia, ja tällä hetkellä nimenomaan laskennan rinnakkaisuus vaikuttaa merkittävältä lisänopeuden lähteeltä. Tähän olemme onnistuneet luomaan aivan uudenlaista tekniikkaa, jota pääsemme nyt soveltamaan hiukkastutkimukseen, Jarkko Niittylahti Atostekistä kertoo.

TALENT-hanketta koordinoiva tekniikan tohtori Heinz Pernegger CERN:stä kuvailee Atostekin ja CERN:n yhteistyötä erinomaisena osoituksena, miten yksittäisen erikoisalan ydinosaamista voidaan hyödyntää osana laajempaa projektikokonaisuutta.

— Atostekin rooli laitesimuloinnin ja signaalinkäsittelyn asiantuntijana on hankkeessa olennainen. Heidän ratkaisunsa on ATLAS-ilmaisimen kehitystyössä keskeinen tekijä, josta hyötyvät hankkeessa mukana olevat projektipartnerit ja epäilemättä koko ilmaisinta kehittävä ja hyödyntävä yhteisö, Pernegger sanoo.

Suomessa TALENT:n syntymiseen on vaikuttanut Tekesin tieteen suurhankkeiden (TS) teollisuusaktivointiohjelma.

www.tekes.fi

ML