Hyviä uutisia maanantailta 11. heinäkuuta 2011:

Aurinkoa ja toimistohommia Barcelonassa

Tuuli, 28, muutti Helsingistä Barcelonaan kolme vuotta sitten. Ennen sitä hän opiskeli Helsingissä liiketaloutta. Tuuli lähti Suomesta, sillä opintojen aikana suoritetun Madridin opiskelijavaihdon ja Espanjan luoteisrannikolla tapahtuneen työharjoittelun jälkeen elämä ilman aurinkoa tuntui mahdottomalta. Opintojen jälkeen kansainvälinen Barcelona valikoitui uudeksi kotikaupungiksi siksi, että sieltä oli helpointa löytää töitä.

Ensimmäiset kaksi vuotta Tuuli työskenteli paikallisessa firmassa. Vuosi sitten blogituttu vinkkasi avoimesta taloushallinnon paikasta matkapuhelimia toimittavassa Brightpointissa. Tuuli sai paikan ja työskenteleekin nyt tässä yhdysvaltalaisessa yrityksessä ostoreskontratehtävissä.

Kulttuuri- vai luonne-eroja?

Brightpointissa on työntekijöitä useista maista, eikä Tuuli ole yrityksen ainoa suomalainen.

Työpaikan virallinen kieli on englanti, mutta koska töissä on paljon paikallisia, tulee myös espanjaa puhuttua paljon päivittäin. Kun Tuuli on vertaillut paikallisten ystäviensä kanssa suomalaisia ja espanjalaisia työkulttuureja, ovat espanjalaiset ystävät olleet kiinnostuneita erityisesti suomalaisista työajoista.

— Suomessa työajoista pidetään aika tarkasti kiinni, kun taas joissain espanjalaisissa yrityksissä työajat saattavat olla hyvin ympäripyöreitä. Olen kuullut, että jossain käytäntönä saattaa jopa olla, että ennen pomoa ei lähdetä, Tuuli kertoo.

Koska Tuulin työpaikka on kansainvälinen, eivät työtavat siellä ole periespanjalaisia.

Suomalaisia ja ulkomaalaisia työtapoja on Tuulin mielestä hieman vaikea vertailla.

— En tiedä johtuvatko erot työtavoissa työntekijän luonteesta vai kulttuurista. Olen tosin huomannut, että suomalaisten työkavereideni kanssa asiat lähtevät nopeammin ja tehokkaammin rullaamaan. Kaipaankin Suomesta ehkä eniten sitä, että turha hössötys jätettäisi pois ja tartuttaisi heti toimeen, Tuuli pohtii.

On asialla toki kääntöpuolensa. Tuulin mielestä suomalaiset voisivat ottaa hiukan vaikutteita espanjalaisten rennosta asenteesta, sillä se ei aina ole pois tehokkuudesta.

— Jos jokin menee kerran pieleen, sitä ei pidä ottaa liian vakavasti ja hermostua, vaan yrittää rauhassa uudelleen, hän vinkkaa.

SK


Kesäsarjassamme kerrotaan työskentelystä eri kulttuureissa.