Hyviä uutisia maanantailta 6. elokuuta 2012:

Designpääkaupunkivuosi kiinnostaa matkailijoita

Designpääkaupunkivuodelle matkailun suhteen asetut tavoitteet ovat täyttymässä. Designpääkaupunkivuodelle matkailun suhteen asetut tavoitteet ovat täyttymässä.

Maailman vuoden 2012 designpääkaupungin titteli on houkutellut ennätysmäärän matkailijoita Helsinkiin, Esposeen, Vantaalle ja Lahteen. Vuodelle asetettu viiden prosentin kasvutavoitteen yöpymisten määrässä uskotaan täyttyvän.

Viime vuoden tammi-toukokuuhun verrattuna rekisteröidyt yöpymiset ovat kasvaneet erityisesti Espoossa ja Lahdessa. Lahdessa kasvua on ollut 32,8 prosenttia, Espoossa 22,3, Vantaalla 4,5 ja Helsingissä 3,5 prosenttia. Kaupunkien matkailuneuvontojen mukaan asiakaskunnassa on matkailijoita, jotka ovat tulleet Suomeen juuri designpääkaupunkivuoden takia.

Koko Suomessa matkailun kasvu on ollut Matkailun edistämiskeskuksen mukaan Pohjoismaiden suurinta. Yöpyjien määrä lisääntyi reilut 11 prosenttia, mikä on enemmän kuin matkailun globaali kasvuvauhti tänä vuonna.

Kaupungit ovat olleet tyytyväisiä vuoden tähänastisiin tuloksiin.

— Designpääkaupunkivuodella on vaikutusta matkailijamääriin, ja designpääkaupungin saama poikkeuksellisen suuri kansainvälinen mediahuomio luo pohjaa hyvälle kehitykselle myös lähivuosina, vt. matkailupäällikkö Tuulikki Becker Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimistosta sanoo.

Designpääkaupungin johtaja Pekka Timonen puolestaan kiittelee kaupunkien välistä tiivistä yhteistyötä ja uskoo sen olevan hyvä resepti myös jatkossa.

Yöpyvien vierailijoiden lisäksi matkailutahot arvioivat myös päiväkävijöiden määrän olevan kasvussa. Esimerkiksi Lahden vierailukohteissa päiväkävijöiden määrän ovat kasvaneet. Designpääkaupunkivuoden yhtenä tavoitteena onkin kannustaa kaupunkilaisia katsomaan omaa kotikaupunkia tai lähimatkakohdetta uusin silmin.

Päiväkävijöihin lukeutuvat myös Helsinkiin saapuvien risteilyalusten matkustajat. Tämän vuoden ennakkoarvioiden mukaan Helsingissä vierailee ennätykselliset noin 400 000 kansainvälistä risteilymatkustajaa.

Maailman designpääkaupungiksi valitaan joka toinen vuosi yksi kaupunk, jonka katsotaan poikkeuksellisen ansiokkaasti edistävän muotoilun käyttöä kaupungin kokonaisvaltaisessa kehittämisessä. Vuonna 2012 maailman designpääkaupunki on Helsinki yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa. Vuoden 2014 maailman designpääkaupungiksi on valittu Etelä-Afrikan Kapkaupunki.

www.wdchelsinki2012.fi

EH