Hyviä uutisia perjantailta 4. joulukuuta 2009:

Evira jakaa tietoa myös selkokielellä sekä näkövammaisille

Lehtikuva / Kimmo Mäntylä Evira ryhtyy kertomaan selkokielellä, mitä pakkauksissa olevat merkinnät tarkoittavat. Evira ryhtyy kertomaan selkokielellä, mitä pakkauksissa olevat merkinnät tarkoittavat.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tuottanut elintarvikkeiden pakkaustiedoista ja elintarvikehygieniasta materiaalia erityisryhmille. Materiaali on tuotettu yhteistyössä Selkokeskuksen ja Näkövammaisten Keskusliitto ry:n kanssa.

Selkokieliset versiot on tuotettu esitteistä "Niksejä ja neuvoja ruuanlaittoon", "Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo" ja "Seitsemän syytä tutustua pakkausmerkintöihin". Selkokieliset versiot on tuotettu sekä suomeksi että ruotsiksi yhteistyössä Selkokeskuksen kanssa. Aineisto sopii esimerkiksi suomea opetteleville. Suolasta ja suolaa koskevista merkinnöistä on kerrottu selkokielellä myös maan selkolehdissä.

Näkövammaisten Keskusliiton kanssa Evira on tuottanut julkaisut "Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?", "Tarkkaile suolansaantiasi", "Niksejä ja neuvoja ruuanlaittoon" ja "Onkohan tämä humpuukia?". Julkaisut on tuotettu suomeksi ja ruotsiksi näkövammaisille sopivissa Daisy- ja Luetus-muodoissa. Daisy-muotoista äänijulkaisua voi kuunnella esimerkiksi tavallisella mp2-soittimella. Luetus-muotoisia esitteitä taas voi lukea esimerkiksi matkapuhelimeen asetetulla lukuohjelmalla.

www.evira.fi