Hyviä uutisia keskiviikolta 9. joulukuuta 2009:

Fortum toimittaa SOK:lle Suomen suurimman maalämpölaitoksen

Sipoon logistiikkakeskus valmistuu vuonna 2012 Sipoon logistiikkakeskus valmistuu vuonna 2012
Fortum rakentaa SOK:n uuden logistiikkakeskuksensa energialaitoksen. Sipoon logistiikkakeskuksen tarvitsema lämmitys- ja jäähdytysenergia tuotetaan maalämpöä ja biopolttoaineita hyödyntävässä yhdistelmälaitoksessa.

Valmistuessaan 2012 laitos on Suomen suurin maalämpöön perustuva energiantuotantolaitos. Logistiikkakeskuksen ja energialaitoksen maanrakennus- ja perustustyöt Sipoon Bastukärrin alueella ovat jo alkaneet.

- Olemme aiemmin toteuttaneet suuria maalämpöratkaisuja norjalaisille asiakkaillemme. Hyödynnämme tätä osaamista mielellämme myös suomalaisten asiakkaittemme hyväksi, sanoo myyntijohtaja Jussi Ojanen Fortumin lämpöliiketoiminnasta.

Puolet logistiikkakeskuksen tarvitsemasta energiasta tuotetaan maalämmön avulla, jota varten alueelle porataan 150 lämpökaivoa. 300 metriä syvät kaivot muodostavat energiavaraston, jota hyödynnetään sekä lämmitykseen että jäähdytykseen. Loput energiasta tuotetaan pelleteillä ja muilla biopolttoaineilla.

Fortumin ja SOK:n tekemän mittavan kehitystyön tuloksena logistiikkakeskus käyttää lämmitysenergiaa suhteessa puolet vähemmän kuin tavallinen omakotitalo. Valitun energiaratkaisun ansiosta hiilidioksidipäästöissä ero on vielä merkittävämpi.

- Olemme tienavaajia, sillä näin isoa, useaan uusiutuvaan energiamuotoon perustuvaa hybridilämmitysjärjestelmää ei ole aiemmin Suomessa suunniteltu eikä toteutettu. Tehty kehitystyö näkyy myös merkittävänä energiansäästönä ja erittäin pieninä hiilidioksidipäästöinä, SOK:n kiinteistöjohtaja Janne Rytkönen toteaa.