Hyviä uutisia perjantailta 25. helmikuuta 2011:

Hämeen Tammelassa
aletaan puristaa turbopellettejä

Uudella tekniikalla tuotettujen pellettien lämpöarvo on huomattavasti parempi kuin tavallisilla pelleteillä. Uudella tekniikalla tuotettujen pellettien lämpöarvo on huomattavasti parempi kuin tavallisilla pelleteillä.
Tammelalainen Leijonapelletti Oy alkaa valmistaa uudella tekniikalla niin sanottuja turbopellettejä, uutisoi Yle. Valmistus alkaa kesällä 2011.

Turbopellettien raaka-aineena käytetään perinteisen puun lisäksi olkia sekä biomassaa, jota saadaan muun muassa kuitupuusta, risuista, oksista ja heinistä. Turbopellettien lämpöarvo on yli kaksinkertainen tavanomaisiin pelletteihin nähden. Leijonapelletti hakee parhaillaan patenttia turbopelletilleen. 

Toimitusjohtaja Markku Kuntun mukaan uudet tuotantolaitteet myös vievät vähemmän energiaa ja ovat turvallisempia käyttää kuin perinteiset pellettipuristimet.

Kuntu kertoo, että uudelle tuotteelle on löytynyt hyvin kysyntää ja tavoitteena on tuottaa pellettiä esimerkiksi Helsingin alueelle ja ulkomaille asti. Pääkohteina ovat tukut ja lämpolaitokset, koska turbopelletti ei sovellu yksityistalouksien lämmittämiseen. 

Olkipohjaisia pellettejä käytetään puolestaan lemmikkien ja hevostallien kuivikkeina, koska olki sopii siihen sahanpurusta puristettuja pellettejä paremmin. Tähän mennessä olkipellettiä on tuotu Suomeen Itävallasta.

www.yle.fi

JL