Hyviä uutisia maanantailta 11. huhtikuuta 2011:

Helsingin Kalasatamaan tulee maailman älykkäin sähköverkko

Helsingin Kalasatama vapautui rakentamiselle kun rahtisataman liikenne siirtyi Vuosaareen. Helsingin Kalasatama vapautui rakentamiselle kun rahtisataman liikenne siirtyi Vuosaareen.

Helsingin Kalasataman kaupunginosaan rakennetaan maailman älykkäintä sähköverkkoa. Kalasatama on suomalaisen energia- ja ympäristöalan strategisen huippuosaamisen keskittymän Cleen Oy:n tutkimusohjelman kärkihanke, jossa ovat mukana Helsingin Energia, Helen Sähköverkko, Fingrid, ABB ja Nokia Siemens Network.

Kalasatamaan eli entisen Sompasaaren sataman noin 175 hehtaarin alueelle rakennetaan yhteensä 1,3 miljoonaa kerrosneliömetriä asuntoja, toimitiloja ja palveluja. Sähkönkäytön hallinnassa on esimerkiksi tarkoitus ottaa käyttöön aivan uudenlaista mobiiliteknologiaa.

– Tässä kokoluokassa ja laajuudessa olevia hankkeita ei ole monta maailmassa. Suomen konsepti on poikkeuksellinen, ABB:n liiketoimintojen kehitysjohtaja Dick Kronman sanoo Tekniikka&Talous -lehdessä.

Älyverkkojen kehityksessä ollaan siirtymässä kaksisuuntaiseen vaiheeseen, jossa asukas voi olla sekä sähkön kuluttaja että tuottaja.

– Suurin osa sovellettavasta tekniikasta on olemassa. Meidän on vain varmistettava, että tekniikat toimivat yhteen. Haasteita on siinä, kuinka esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikat, kysynnän jousto, energian varastointi ja sähköautot yhdistetään älykkääksi järjestelmäksi, Kronman selvittää.

Parhaillaan on käynnissä järjestelmän konseptointi. Kevään kuluessa käynnistyvät keskustelut Kalasataman rakentajien kanssa. Hyötyanalyysin jälkeen suunnitellaan toteutus.

Energia-alalla on Helsingin Energian tutkimus- ja kehityspäällikön Jussi Palolan mukaan odotettavissa sama ilmiö kuin tiedonvälityksessä internetin vaikutuksesta.

–  Keskitetyn tiedonvälityksen rinnalle on kasvanut merkittävä hajautettu tuotanto Facebookin, blogien, Youtuben ja koko sosiaalisen media kautta.  

– Automaation avulla ohjaamme kuormitusta halvempiin ajankohtiin, mistä hyötyvät asiakkaat. Tuotantotason vaihdellessa ei varavoimalaitoksia ja järeää verkkoa tarvitse nykyiseen malliin rakentaa. Kyse on satojen miljoonien eurojen säästöistä, Palola sanoo.

www.tekniikkatalous.fi

KK