Hyviä uutisia tiistailta 1. joulukuuta 2009:

Itämeren ympäristöystävällisin maatila löytyy Suomesta

WWF Viljelijäpariskunta Jyrki Ankelo ja Katariina Vapola vastaanottivat ympäristöpalkinnon Swedbankin Thomas Johanssonilta ja WWF Ruotsin pääsihteeriltä Lasse Gustavssonilta torstaina 26.11. Viljelijäpariskunta Jyrki Ankelo ja Katariina Vapola vastaanottivat ympäristöpalkinnon Swedbankin Thomas Johanssonilta ja WWF Ruotsin pääsihteeriltä Lasse Gustavssonilta torstaina 26.11.

Uudessakaupungissa sijaitseva Vapolan tila on valittu koko Itämeren alueen ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi. Maanviljelijät Katariina Vapola ja Jyrki Ankelo palkittiin WWF:n Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinnolla kansainvälisen Itämeri-konferenssin yhteydessä Latviassa.

Kansainvälinen raati valitsi Vapolan tilan voittajaksi kahdeksan Itämeren maan kansallisen voittajan joukosta. Raadin perusteluissa korostetaan Vapolan tilan vahvaa sitoutumista ympäristösuojeluun, tilalla käytössä olevia monilukuisia innovatiivisia keinoja ravinnevalumien vähentämiseksi sekä sitä, että suurin osa Vapolan tilan ratkaisuista voidaan helposti ottaa käyttöön myös muilla Itämeren alueen maatiloilla.

Vapolan luomutilalla keskitytään lihakarjan jalostukseen ja kasvatukseen. Tilan tavoitteena on viljellä maitaan ja hoitaa karjaa niin, että vesistö ja muu luonto kuormittuu toiminnasta mahdollisimman vähän. Tilan käytössä on lähes kaikki tiedossa olevat toimenpiteet, joilla voidaan edistää vesiensuojelua.

Maanviljelijä Katariina Vapola sanoo, että kilpailun voittajana viljelijäpariskunnalla on vastuu kertoa ihmisille siitä, miten tärkeää Itämeren rehevöitymisen pysäyttäminen on.

- Kun kannamme maatilalla kortemme kekoon vesiensuojelussa, voimme pienentää omalta osaltamme ravinnevalumien määrää, Vapola toteaa.

Luonnonsuojelujärjestö WWF:n ympäristöpalkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sen tarkoituksena on kannustaa Itämeren alueen maataloustuottajia ottamaan aktiivisesti osaa rehevöitymisen vähentämiseen. Voittaja palkittiin 10 000 euron rahapalkinnolla.

www.vapola.fi
www.wwf.fi