Hyviä uutisia keskiviikolta 2. joulukuuta 2009:

Junamatkustajien palvelut paranevat

3. joulukuuta astuu voimaan EU:n rautatieasetus, joka Suomessa vaikuttaa erityisesti junaliikenteen myöhästymiskorvauksiin ja vammaispalveluihin. Asetuksella pyritään saamaan kuriin junien myöhästelyä ja parantamaan palvelua EU-maissa.

Nykyinen korvauskäytäntö jää voimaan uuden asetuksen rinnalle. Matkustajilla on siis edelleen oikeus myös rautatiekuljetuslakiin perustuviin kulukorvauksiin. Sen lisäksi kaukojunien matkustajilla on tästä lähtien oikeus korvaukseen yli tunnin viiveestä. Jos juna on vähintään 60 minuuttia myöhässä, hyvitetään asiakkaalle 25 prosenttia lipun hinnasta. Jos junamatka viivästyy vähintään kaksi tuntia, maksetaan asiakkaalle takaisin puolet. Korvaus maksetaan kuukauden sisällä hakemuksesta. Matkustaja voi molemmissa tapauksissa vaihtoehtoisesti palauttaa käyttämättömän lippunsa ja saada koko lipun hinnan takaisin. Myös lähiliikenteen matkustajat voivat perua lippunsa tai siirtää matkustusoikeuttaan. Korvausta voi hakea sähköisellä lomakkeella

Yli tunnin myöhästymistilanteissa rautatieyhtiö on velvollinen tarjoamaan matkustajille vettä junissa ja asemilla. Yli kahden tunnin myöhästymisissä konduktööri tai myyntivirkailija voi antaa matkustajalle välipalasetelin, joka käy maksuvälineenä junissa ja asematiloissa. Asetus tuo helpotusta myös liikuntarajoitteisille ja vammaisille. He voivat tulevaisuudessa tilata ilmaisen avustajan auttamaan junaan nousemisessa, junasta poistumisessa ja junaa vaihdettaessa. Palvelu tulee tilata viimeistään 48 tuntia ennen matkan alkamista.

Junaliikenteen täsmällisyys on Suomessa verrattain hyvää tasoa. Ratahallintokeskuksen vuonna 2008 teettämässä Euroopan eri maiden rautatieyhtiöiden täsmällisyyttä kartoittaneessa selvityksessä VR:n kaukojunat sijoittuivat sijalle kaksi täsmällisyydessään.