Hyviä uutisia tiistailta 22. helmikuuta 2011:

Kaviaarin tuotannosta merkittävä toimiala Itä-Suomeen

Sampi, ja erityisesti kaviaariksi kutsuttu sammen mäti, ovat kysyttyjä herkkuja, joiden markkinoista savolaiset ja karjalaisetkin haluavat osansa. Sampi, ja erityisesti kaviaariksi kutsuttu sammen mäti, ovat kysyttyjä herkkuja, joiden markkinoista savolaiset ja karjalaisetkin haluavat osansa.

Sammen kasvatuksesta ja kaviaarin tuotannosta on kehittymässä merkittävä toimiala Itä-Suomeen. Varkaudessa jo toimivan Carelian Caviarin lisäksi Ilomantsissa käynnistyy Caviar Empirik Oy:n kasvattamo.

Suomen itäisimmässä kunnassa Ilomantsissa on käynnistymässä kaviaarin tuotanto tämän kevään aikana. Tuotannossa välttämätön sammenkasvattamo perustetaan Mölnlyckeltä tyhjäksi jääneissä tiloissa.

Rakennustyöt saadaan valmiiksi helmikuun lopussa ja maaliskuussa aloitetaan tehtaan käynnistäminen, kertoo Caviar Empirik Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kapanen sanomalehti Karjalaisessa.

Sampien kasvattaminen käynnistyy maaliskuussa, ja jo kevään aikana niistä saadaan ensimmäiset kaviaarit. Tuotannon nopea käynnistyminen perustuu siihen, että sammet Ilomantsin laitokseen tuodaan sukukypsinä eli niissä on jo tullessaan mätiä.

Yhtiön tavoitteena on Kapasen mukaan 15 000-20 000 kaviaarikilon vuosituotanto. Kaviaarin lisäksi saadaan sammen lihaa noin 150 000 kiloa vuodessa. Kaviaarin vähittäismyyntihinta on tuhansia euroja kilolta.

Sampea on kasvatettu muutamia vuosia Suomessa jo Varkauden Huutokoskella, jossa Carelian Caviarin tuottamaa sammenmätiä odotetaan myös markkinoille lähiaikoina.

Onnistuessaan karjalaiset ja savolaiset iskevät kiinni kultasuoneen ja markkinoita riittää molemmille tuottajille. Kaviaari on herrojen herkkua, jonka kilohinta vähittäismyynnissä, kaupan tiskillä saati ravintoloissa nousee tuhansiin euroihin. Tuottajan viipale hintakakusta riippuu pitkälti logistisen ketjun tehokkuudesta.

www.careliancaviar.com

www.karjalainen.fi

KK