Hyviä uutisia tiistailta 12. huhtikuuta 2011:

Läskin torjuntaan mustikalla

Seitsenvuotias Matias Pikkarainen näyttää isommille mallia Maunulan mustikkametsässä. Seitsenvuotias Matias Pikkarainen näyttää isommille mallia Maunulan mustikkametsässä.

Mustikan sukuisten marjojen polyfenolit suojaavat sydäntä ja verisuonia. Lisäksi niiden on todettu vähentävän muun muassa syöpää ja ikääntymisen ja metabolisen oireyhtymän aiheuttamia vaivoja.

Tuorein tutkimuslöytö on tehty Teksasin TWU-yliopistossa, jossa tutkija Shiwani Moghe havaitsi mustikan polyfenolien vaikutukset rasvasolujen erilaistumiseen eli prosessin, jossa solu hankkii kyvyn syntetisoida ja varastoida rasvaa.

Mustikan läskiä tuhoavista ominaisuuksista kirjoittaa Raili Leino Tekniikka&Talous -lehdessä.

Rasvasolujen määrä kasvaa, kun ihminen lihoo. Laihtuminen riistää rasvasoluista rasvan, mutta ei vähennä niiden määrää. Tämän vuoksi kerran lihoneen on paljon vaikeampi pysyä laihana kuin sellaisen, joka on aina ollut laiha.

Kasvien polyfenolit estävät rasvasolujen syntyä ja kiihdyttävät lipidien ja rasvan hajoamista molekyylitasolla.

Vaccinium-suvussa on paljon erilaisia sinimarjaisia varpukasveja, joista Suomessa yleinen mustikka on yksi parhaita polyfenolien lähteitä. Suomalaiset poimivat ja syövät niitä kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin olisi mahdollista.

Läskejä voi kokemusperäisten havaintojen mukaan vähentää paitsi mustikoita syömällä, myös niitä poimimalla. Muutaman tunnin kävely mustikkametsässä tekee joka tapauksessa hyvää.

www.tekniikkatalous.fi

KK