Hyviä uutisia torstailta 14. kesäkuuta 2012:

Linus Torvalds sai Millennium-pääpalkinnon

Linus Torvalds ja Shinya Yamanaka. Millennium-teknologiapalkinnon pääpalkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa kahdelle henkilölle. Linus Torvalds ja Shinya Yamanaka. Millennium-teknologiapalkinnon pääpalkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa kahdelle henkilölle.
Suomalais-amerikkalainen avoimen lähdekoodin kehittäjä Linus Torvalds ja japanilainen kantasolututkija Shinya Yamanaka jakavat 13. kesäkuuta myönnetyn Millennium-teknologiapalkinnon pääpalkinnon. Molemmat saavat 600 000 euroa.

Linus Torvalds sai palkinnon Linux-kernelin kehittäjänä. Linuxin vapaa saatavuus verkossa käynnisti nopean ketjureaktion käyttäjien kehittäessä sitä yhä paremmaksi. Kehitystyö on tähän mennessä vastannut noin 73 000 miestyövuotta. Tänään miljoonat ihmiset käyttävät Linuxiin perustuvia tietokoneita, älypuhelimia ja digitaalisia videotallentimia.

Professori Shinya Yamanaka palkittiin ansioistaan kantasolututkijana. Yamanaka on kehittänyt uuden menetelmän tuottaa erittäin monikykyisiä kantasoluja (iPS-kantasoluja) käyttämättä alkion kantasoluja. Yamanakan menetelmiä käyttävät tutkijat etenevät nyt kaikkialla maailmassa ripeästi mm. lääkkeiden testaukseen ja bioteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa. Uuden tekniikan avulla voidaan ehkä jonakin päivänä onnistua kasvattamaan uusia kudoksia tai hoitamaan vakavia sairauksia, kuten syöpää, diabetesta tai Alzheimerin tautia.

Voittajakaksikon mielestä innovaatiot ovat tiimityön ansiota.

— Haluaisin kiittää kaikkia niitä ihmisiä, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä. He ovat saaneet aikaan sen, että Linux ei ole vain teknologinen menestys, vaan myös hauska ja mielenkiintoinen hanke, Torvalds sanoo.

— Katson, että tämä tunnustus ei kuulu yksin minulle, sillä monikykyisiä kantasoluja ei olisi koskaan löydetty ilman laboratoriossani työskentelevien opiskelijoiden ja teknikkojen valtavaa työpanosta, Yamanaka kertoo.


Palkinnon suojelija, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, luovutti palkinnot voittajille palkinnonjakotilaisuudessa Kansallisoopperassa. (Kuva: Tekniikan Akatemia)

Joka toinen vuosi myönnettävän Millennium-teknologiapalkinnon jakaa Tekniikan Akatemia (TAF), jonka hallitus valitsee voittajat kansainvälisen palkintolautakunnan suositusten perusteella.

— Palkintolautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko ehdolla olevat innovaatiot parantaneet ihmisten elämänlaatua ja mitkä niiden tulevaisuuden mahdollisuudet ovat. Tänä vuonna molemmat palkitut innovaatiot täyttävät erinomaisesti tämän periaatteen, Tekniikan Akatemian toimitusjohtaja Ainomaija Haarla sanoo.

Tekniikan Akatemia on itsenäinen säätiö, jonka tavoitteena on edistää ihmisten elämänlaatua parantavaa tieteellistä tutkimusta ja uusia teknologioita.

Aiemmat Millennium-teknologiapalkinnot:

2004: World Wide Webin kehittäjä Sir Tim Berners-Lee.

2006: Professori Shuji Nakamura. Hän keksi vallankumoukselliset uudet valonlähteet - kirkkaan sinisen, vihreän ja valkoisen LEDin ja sinisen laserin.

2008: Professori Robert Langer. Hän on kehittänyt lääkeaineiden vapautumisen säätelymenetelmiä ja kudosten uudelleenkasvattamisessa käytettäviä innovatiivisia biomateriaaleja.

2010: Professori Michael Grätzel. Palkinto myönnettiin väriaineherkistettyjen aurinkokennojen kehittämisestä. Grätzelin teknologialla on suuri merkitys uusien energiaratkaisujen kehittämisessä ja uusiutuvan energian sovelluksissa.

www.technologyacademy.fi

SK