Hyviä uutisia keskiviikolta 24. kesäkuuta 2009:

Matkapuhelimen käyttö halpenee EU:n alueella

Lomailun EU-maissa ei pitäisi tuottaa enää kohtuuttomia puhelinlaskuja. Lomailun EU-maissa ei pitäisi tuottaa enää kohtuuttomia puhelinlaskuja.
Matkapuheluiden soittaminen ja vastaanottaminen, tekstiviestien lähettäminen ja datapalveluiden käyttö halpenevat Euroopan unionin alueella. EU:n uusi asetus verkkovierailusta (roaming) tulee voimaan heinäkuun alussa.

Hintakaton eli eurotariffin mukaisesti EU:n sisäinen roaming-puhelu voi maksaa korkeintaan 0,5246 euroa minuutilta ja puhelun vastaanottaminen korkeintaan 0,2318 euroa minuutissa.

EU:n sisäisten tekstiviestin lähettämiselle asetetaan 0,1342 euron hintakatto. Tekstiviestien vastaanottaminen ulkomailla säilyy maksuttomana.

Asetus myös määrää mobiilidatan käytölle EU:n alueella hintakaton verkko-operaattorien toisiltaan perimille tukkuhinnoille, joten loppuasiakkaiden odotetaan säästävän tukkuhintojen laskiessa.

Asiakkaiden mahdollisuudet suojautua yllättäviltä laskuilta sekä maksuttomasti seurata kertynyttä kulutusta lisääntyvät näin merkittävästi.

Teleyritykset ovat tähänkin asti tiedottaneet asiakkailleen puheluiden hinnoista automaattisilla hintatiedotteilla asiakkaiden saapuessa vierailuverkon alueelle. Jatkossa operaattorien on lähetettävä asiakkailleen myös tekstiviestien ja datapalvelujen perushintatiedot.

Viestintävirasto valvoo asetuksessa säädettyjen velvoitteiden noudattamista Suomessa.

Lisätietoja asetuksesta