Hyviä uutisia maanantailta 4. toukokuuta 2009:

Mobiilidata lisää operaattorin vaihtoja

Hintakilpailu on pitkästä aikaa lisännyt haluja vaihtaa matkapuhelinoperaattoria. Alkuvuonna operaattoria vaihdettiin yli 153 000 kertaa eli melkein 30 prosenttia useammin kuin vuosi sitten. Taannoisesta huippuvauhdista ollaan silti kaukana.

Operaattorin vaihto helpottui kesällä 2003, kun asiakas sai mahdollisuuden säilyttää vaihdossa vanhan numeronsa. Pari seuraavaa vuotta vaihtoja tehtiin vilkkaasti, jopa 200 000 siirron kuukausivauhdilla. Tuolloin lisämausteen toi operaattorien raju kilpailu hinnoilla.

Numeronvaihtoja hallinnoivan Numpacin tilastojen mukaan maaliskuun vaihtotahti oli vilkkainta yli kahteen vuoteen. Vaihtointo virisi marraskuussa, kun operaattorit alkoivat jälleen kilpailla palveluiden hinnoilla.

Teleyhtiöt eivät mielellään paljasta markkinaosuuksiaan. Ylen uutisten mukaan jotakin voi päätellä siitä, että Soneran asiakasvaihtuvuus oli tammi-maaliskuussa 21 prosenttia ja Elisan 14 prosenttia. Soneralla vaihtuvuus on selvästi kasvanut viime vuodesta, jolloin se oli 11 prosenttia. DNA ei ole kertonut alkuvuoden lukujaan.

Suomen mobiilimarkkina on kolmen kauppa: vuoden lopussa Elisa ja Sonera hallitsivat kolmea neljäsosaa markkinasta lähes tasaosuuksin. Loppuosa on DNA:n hallussa. Myös liittymien kokonaismäärä kohoaa Suomen kypsistä kännykkämarkkinoista huolimatta. Kasvun veturiksi on noussut mobiilidata, jossa kannettavat tietokoneet kytketään matkaverkkoon.