Hyviä uutisia tiistailta 5. kesäkuuta 2012:

Otaniemeen suunnitellaan ekokampusta

lehtikuva / heikki saukkomaa
VTT on solminut korealaisen Samsung C&T Corporationin kanssa puitesopimuksen koskien Espoon Otaniemen kampusalueella käynnistynyttä pilottihanketta, jonka tavoitteena on parantaa alueen kiinteistöjen energiatehokkuutta. Projekti on osa laajaa kansainvälistä Korea-Micro Energy Grid (K-MEG) –hanketta, jossa kehitetään ratkaisuja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Yli sadan miljoonan dollarin arvoista hanketta johtaa Samsung C&T Corporation.

Otaniemen pilottihankkeessa kansainvälinen konsortio investoi miljoona euroa kampusalueen kiinteistöjen energiatehokkuuden kehittämiseen. Tavoitteena on tehdä alueesta päästötön ja täysin energiaomavarainen vuoteen 2030 mennessä. VTT:n sopimus Samsung C&T Corporationin kanssa ulottuu vuoden 2014 lopulle.

Pilottihankkeessa ovat mukana Otaniemessä toimivat Aalto-yliopistokiinteistöt, Senaatti-kiinteistöt, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (HOAS) ja Teknologföreningen TF, jotka omistavat alueella sijaitsevia kiinteistöjä.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan energiamonitorointijärjestelmä, joka seuraa kiinteistöjen sähkön, lämmön ja veden kulusta. Tämän jälkeen toteutetaan keskitetty energianhallintajärjestelmä, jolla voidaan ohjata alueen kiinteistöjen energiatehokkuutta. Projektissa toteutetaan myös etävalvontaratkaisu, jolla voidaan ohjata ja seurata Otaniemen kiinteistöjen energiankäyttöä ulkomailta.
 
— Kiinteistöissä integroituvat eri teknologiat, kuten langattomat tiedonsiirtoteknologiat. Hyödynnämme monipuolisesti energia-, sähkö-, elektroniikka- ja ICT-alan osaamista. Nyt käynnistynyt hanke tarjoaa suomalaisille yrityksille vientimahdollisuuksia, sillä pilotin aikana kehitettyjä ratkaisuja on tarkoitus esitellä ja myydä maailmanlaajuisesti, VTT:n erikoistutkija Jorma Pietiläinen kertoo.

vtt.fi

ML