Hyviä uutisia perjantailta 8. huhtikuuta 2011:

Professori Asla Pitkäselle kansainvälinen epilepsiatutkimuspalkinto

Professori Asla Pitkäselle on myönnetty vuoden 2011 ASPET Epilepsy Research Award -palkinto. Palkinto annetaan joka toinen vuosi tutkijalle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt epilepsian tutkimusta ja hoitoa.

Pitkänen johtaa A.I. Virtanen -instituutin epilepsiatutkimusta Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimusryhmä on kehittänyt useita epilepsian koe-eläinmalleja ja soveltanut niitä epilepsian molekulaaristen mekanismien tutkimuksessa ja uusien hoitostrategioiden kehittämisessä. Pitkäsen ryhmä osoitti ensimmäisenä, että epilepsian syntyä koe-eläimillä voidaan lieventää lääkehoidolla. Viime aikoina ryhmän keskeisimpänä tutkimuskohteena on ollut pään vammasta aiheutuva epilepsia.

Lisäksi A.I. Virtanen -instituutin ja biolääketieteellisen NMR-kuvantamisyksikön yhteistyö on johtanut useisiin merkittäviin löydöksiin, joiden avulla epilepsian kehittymistä voidaan ennakoida uusilla kuvantamismenetelmillä.

Asla Pitkänen on saanut tutkimustyöstään aiemminkin kansainvälisiä huomionosoituksia, kuten Tsekin Tiedeakatemian myöntämän Purkinje-mitalin biolääketieteellisestä tutkimuksesta. Viime aikoina hän on toiminut useissa kansainvälisissä luottamustehtävissä, muun muassa Euroopan aivotutkijoiden kattojärjestön FENS:n pääsihteerinä vuosina 2006–2010 ja Epilepsy Reseach -lehden päätoimittajana vuodesta 2006 alkaen. Pitkänen on myös useiden eurooppalaisten tutkimushankkeiden koordinaattori

www.uef.fi

EH