Hyviä uutisia torstailta 7. toukokuuta 2009:

Sähköinen kirje säästää luontoa

Sähköinen kirje voi tuottaa puolet vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin paperinen. Säästö havaittiin Itella Information tutkimuksessa, kun vertailtiin iPost-palvelun sähköisen sekä paperisen tuotannon ja jakelun hiilidioksidipäästöjä.

Täysin sähköisen kirjeen tuotantoprosessin hiilidioksidipäästöt ovat noin 40 prosenttia pienemmät kuin paperilla tuotetun perinteisesti jaellun kirjeen. Sähköisten kirjevolyymien kasvaessa sähköisessä prosessissa voidaan kuitenkin yltää lähes 90 prosenttia pienempiin hiilidioksidipäästöihin paperiseen verrattuna.

Materiaaleista aiheutuvat lähes nelinkertaiset kokonaispäästöt infrastruktuurista aiheutuneisiin päästöihin verrattuna. Suomalaiset ovat valitettavasti vielä peränpitäjiä sähköisen laskun käyttäjinä.

Paperiprosessissa tutkittiin Itellaan sähköisenä saapuneen kirjeaineiston käsittelyn, tulostuksen, kuorituksen ja fyysisen kuljetuksen tuottamia hiilidioksidipäästöjä. Laskennassa huomioitiin palvelimien energiankulutus, paperit, kirjekuoret, tulostus, kuoritus, ilmastointi, työtilojen sähkönkäyttö sekä jakeluprosessin polttoaineen ja energiankulutus.

Sähköisessä prosessissa tutkittiin sähköisen kirjeaineiston käsittelyn, palvelimien energiankulutuksen, ilmastoinnin ja sähköisen jakelun kuormittavuus. Tutkimuksessa huomioitiin myös sähköisessä prosessissa yksittäisen kirjeen lukemiseen käytetty energia kotikoneella ja kirjeen arkistoiminen kuudeksi vuodeksi NetPosti -palveluun. Arviointi on ensimmäinen laatuaan.