Hyviä uutisia torstailta 10. joulukuuta 2009:

Sähköpurkausmenetelmä puhdistaa juoma- ja jätevesiä energiatehokkaasti

Lappeenrannan ja Tomskin polyteknikkojen yhdessä kehittämästä sähkönpurkausmenetelmästä saattaa tulevaisuudessa olla apua myös kesäisten sinileväongelmien ratkaisussa. Lappeenrannan ja Tomskin polyteknikkojen yhdessä kehittämästä sähkönpurkausmenetelmästä saattaa tulevaisuudessa olla apua myös kesäisten sinileväongelmien ratkaisussa.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston LUT Kemian ja venäläisen Tomsk Polytechnic Universityn tutkijat ovat kehittäneet yhdessä ympäristöystävällisen, entistä energiatehokkaamman laitteen vesien puhdistamiseen.

Laite soveltaa puhdistusmenetelmää, joka perustuu sähköpurkauksia hyödyntävään teknologiaan. Se on tutkimusten mukaan vähintään kolme kertaa energiatehokkaampi kuin esimerkiksi perinteinen otsonointimenetelmä. Laitteelle ollaan hakemassa patenttia.

Sähköpurkausmenetelmän tuloksena syntyvä vesi on hyvälaatuista, kirkasta ja hajutonta verrattuna esimerkiksi klooripuhdistuksella tuotettuun veteen. Soveltamisaloja on laajasti vesien käsittelyssä esimerkiksi levä- ja tuholaismyrkkyjen, ligniinin sekä patogeenien poistossa.

Venäjällä ja muualla Euroopassa käytetään paljon pintavesiä juomavetenä, ja energiatehokkaaseen puhdistamiseen on paljon tarvetta. Laitetta on testattu myös Pien-Saimaan sinileväongelmaan, ja se pystyy hyvin tuhoamaan levämyrkkyjä ja -kasvustoa.

www.lut.fi