Hyviä uutisia perjantailta 11. joulukuuta 2009:

Sunvoima Oy rakentaa Suomen ensimmäisen megawattiluokan aurinkovoimalan

Sunvoima Sunvoima aurinkovoimala aloittaa sähköntuotannon keväällä 2011. Se on ensimmäinen merkittävän luokan aurinkovoimala Suomessa. Sunvoima aurinkovoimala aloittaa sähköntuotannon keväällä 2011. Se on ensimmäinen merkittävän luokan aurinkovoimala Suomessa.
Kotkalainen Sunvoima Oy alkaa ensi vuonna rakentaa Suomen ensimmäistä merkittävän luokan aurinkovoimalaa. Sähköntuotanto alkaa keväälllä 2011 ja voimalan kapasiteetiksi kaavaillaan yhtä megawattia. Yhtiön mukaan aurinkovoiman kapasiteettia voidaan lisätä kysynnän kasvaessa.

Vertailun vuoksi Winwindin Haminaan rakentamien tuulivoimaloiden teho on yhteensä kolme megawattia.

Joulukuisesta pimeydestä huolimatta aurinkovoima ei Suomessakaan ole pelkästään tuulesta temmattu juttu. Esimerkiksi lahtelaisen Oilonin pihalle asennetut kaksi parin neliömetrin kokoista aurinkokerääjää kokosivat viime helmikuussa puolipilvisessäkin seitsemän asteen pakkasessa sisäänkiertäneen veden lämpötilaksi parikymmentä plusastetta. Öljypoltinyhtiö Oilon on kehitellyt niin sanottua hybriditaloa, joka lämpiää maa-ilmalämpöpumpun, aurinkokerääjien ja öljypolttimen avulla. Öljyä käytetään vain kovimmilla pakkasilla.

Tänä vuonna perustettu Sunvoima aloittaa tuotanto-osuuksien myynnin joulukuussa yhtiön verkkosivuilla. Toimitusjohtaja Juha Attenberg sanoo Kymen Sanomissa, että voimala tarvitsee hehtaarin verran aurinkopaneeleita ja maata yhteensä pari hehtaaria. Yhtiö on jo katsastanut sopivia tontteja Kotkan liepeiltä.

Kiinalaiset puolestaan kertoivat jo syksyllä alkavansa rakentaa peräti kahden tuhannen megawatin aurinkosähkövoimalaa Mongolian aavikolle. Euroopassa Espanja on ymmärrettävästi ollut johtava aurinkosähkömaa. Esimerkiksi General Motors rakensi Zaragozan autotehtaansa parin hehtaarin suuruiselle katolle ison aurinkopaneelijärjestelmän ja hyötyi EU:n silloisesta tuesta.

www.sunvoima.fi