Hyviä uutisia perjantailta 4. joulukuuta 2009:

Suomalaiset ja australialaiset tutkijat kehittivät yhden atomin transistorin

Teknillisen korkeakoulun, University of New South Walesin (Australia) ja University of Melbournen (Australia) tutkijat ovat onnistuneet rakentamaan ja mittaamaan toimivan transistorin, jonka aktiivinen elementti koostuu ainoastaan yhdestä fosforiatomista piissä. Tutkimustulos julkaistiin juuri Nano Lettersissä.

Tietokoneiden nopea kehittyminen on perustunut pitkälle transistorien koon pienentämiseen ja tiheään pakkaamiseen. On ollut jo kauan tiedossa, että tämän kehityksen on hidastuttava kriittisesti tulevien vuosikymmenten aikana, kun tiheämpi edullinen pakkaaminen vaatisi transistorien koon olevan atomien kokoluokkaa.

Nyt kehitetyssä transistorissa koko sähkövirta kulkee aina saman yksittäisen atomin läpi ja näin päästään tutkimaan ilmiöitä, joita tulee esiin transistorien koon äärirajoilla.

- Noin puoli vuotta sitten minulta ja yhdeltä tämän tutkimuksen johtajista, professori Andrew Dzurakilta, kysyttiin, milloin luulemme, että yhden atomin transistori kehitetään. Katsoimme toisiimme, hymyilimme ja sanoimme, että olemme jo kehittäneet sen, sanoo Teknillisen korkeakoulun dosentti Mikko Möttönen.

- Itse asiassa tarkoituksenamme ei ollut rakentaa mahdollisimman pientä transistoria klassista tietokonetta varten, vaan kvanttibitti, joka toimisi tällä hetkellä kehitteillä olevan kvanttitietokoneen perusosana.

alkuperäinen tutkimusartikkeli

tkk.fi