Hyviä uutisia maanantailta 25. toukokuuta 2009:

Suomalaiskeksintö hätistää hanhia Kanadassa

Suomessa keksitty haukka-linnunpelätin karkottaa häiritseviä lintuparvia aina Amerikassa asti. Aidon näköinen, pitkän tangon ja vaijerin päässä kaarteleva muovihaukka häätää häiritsevät lintuparvet tehokkaasti ja väkivallattomasti. Muovikotkan on kehittänyt espoolainen Antero Mäkilaakso.

Kanadassa keksintöä myyvä Kari Wilander sanoo koolla olevan merkitystä myös pelätinbisneksessä.

- Aloin tuottaa Mäkilaakson haukkoja Kanadaan ja muualle Pohjois-Amerikkaan. Ensimmäisten haukkojen siipien mitta oli 13 tuumaa, mutta kalifornialaisen Napa-laakson viinitarhurit ilmoittivat heti, että pelätin on liian pieni. Aloimme tuottaa suurempaa Mustaa Kotkaa, jolla siipien pituus on 26 tuumaa. Pulujen ja lokkien lisäksi Kanadanhanhetkin kavahtavat sitä, Wilander kertoo torontolaisessa Vapaa Sana -lehdessä.

Isoa kotkaa on myyty esimerkiksi golfkentille, puutarhoihin ja ravintoloille. Pelättimien siivet tuotetaan yhä Suomesta, jossa kehitysvammaiset valmistavat niitä Kirkkonummen työkeskuksessa. Metalliosat tehdään Kanadassa.

Eri puolilla maailmaa lentelee jo yli 50 000 muovikotkaa, joiden sukupuuttoon kuolemisesta ole pelkoa. Pelättimen hinta ei pelota, sillä isoimmankin mallin saa alle sadalla dollarilla.