Hyviä uutisia maanantailta 2. tammikuuta 2012:

Suomalaista muotoilua pintaa syvemmältä

jani kaila Kaila kuvasi lasitaiteilija Markku Salon Yhdessä-maljakot Kökarin saarella kesäillan kuulaassa luonnonvalossa Kaila kuvasi lasitaiteilija Markku Salon Yhdessä-maljakot Kökarin saarella kesäillan kuulaassa luonnonvalossa

Keskiviikkona avautuva Finnish Design Unwrapped -näyttely esittelee Jani Kailan valokuvien ja valikoitujen designesineiden kautta nykyhetken kiinnostavinta suomalaista muotoilua.

Näyttely avaa Designmuseon Designgalleria 12 -näyttelyiden sarjan, joka on osa virallista World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa. 4.–29. tammikuuta nähtävä näyttely oli esillä myös London Design Festival -viikoilla syyskuussa 2011.

Kaila kuvasi kevään ja kesän 2011 aikana muotoilijoita eri tilanteissa: työn äärellä, vapaa-aikana luonnossa ja inspiraatioiden lähteillä. Valokuvaaja halusi ymmärtää, kuinka muotoilijat työskentelevät ja rentoutuvat, ja mistä he ammentavat ideansa. Siksi hän kuvasi heitä mahdollisimman vapaasti ympäristössä, jonka kukin tunsi omimmakseen.

Luonnollisen ilmapiirin säilyttäminen oli tärkeää, sillä haluan yleisön aistivan, kuinka ympäristö heijastuu suunnittelijan valintoihin. Kuvausprosessi oli minulle erittäin palkitseva, sillä tutustuin muotoilijoihin henkilökohtaisesti, ja opin ymmärtämään heidän työtään ja työskentelyprosessejaan, Kaila kertoo.

Persoonalliset valikoidut kuvakulmat antavat uudenlaista perspektiiviä suomalaiseen muotokieleen, toisaalta valokuvaajan pitkäaikainen oma työskentely ulkomailla on tuonut näkemykseen objektiivisuutta.

Pyrin esittämään tuotteet mahdollisimman elävinä niin, että olennainen nousee pintaan. Oli upeaa nähdä lasin muotoutuvan kokeneen lasinpuhaltajan käsissä, seurata keramiikkaesineen syntyä ja kenkien valmistusta. Designesineiden alkulähteenä oleva inspiraatio välittyy toivottavasti valokuvieni kautta myös katsojalle, Kaila toteaa.

Finnish Design Unwrapped -näyttelyssä on mukana 19 muotoilijahenkilökuvan ohella valokuvia muotoilijoiden töistä sekä valikoima valmiita tuotteita.

Näyttelyssä ovat mukana Tapio Anttila, Aki Choklat, Tuomas Ervamaa, Jonas Hakaniemi, Maria Jauhiainen, Harri Koskinen, Veera Kulju, Nathalie Lahdenmäki, Jatta Lavi, Stefan Lindfors, Julia Lundsten, Mikko Paakkanen, Anu Penttinen, Päivi Raivio, Markku Salo, Ilkka Suppanen, Mika Tolvanen, Rane Vaskivuori ja Lotta Veromaa.

www.janikaila.com

www.unwrapped.fi

www.designmuseum.fi

Aiheesta kirjoitti aiemmin Maabrändi.fi -sivusto

EE