Hyviä uutisia maanantailta 28. helmikuuta 2011:

Suomen ABB kehitti huipputehokkaan sähkömoottorin

Prosessiteollisuudessa moottoreiden käyttöikä on keskimäärin parikymmentä vuotta. Energiatehokkuus paranee siis verkkaan mutta varmasti. Prosessiteollisuudessa moottoreiden käyttöikä on keskimäärin parikymmentä vuotta. Energiatehokkuus paranee siis verkkaan mutta varmasti.

ABB:n suomalaiset insinöörit ovat kehittäneet hyötysuhteeltaan huipputehokkaan sähkömoottorisarjan. Uuden, oikosulkutekniikkaan perustuvan IE4-moottorisarjan moottoreiden hyötysuhde on yli 95 prosenttia, mikä merkitsee noin 30 prosentin parannusta energiatehokkuudessa.

Uusista sähkömoottoreista raportoi Tekniikka&Talous. Lehden mukaan muita vastaavia oikosulkumoottoreita ei Euroopan markkinoilla ole.

Moottorityyppi soveltuu ABB:n mukaan erityisesti prosessiteollisuuden jatkuvaan käyttöön. Sen tehoalue on 75-355 kilowattia.

Entistä energiatehokkaammille moottoreilla on kysyntää etenkin metalli- ja kaivosteollisuudessa, jossa sähkönkäyttö on merkittävä kustannustekijä, ABB:n kotimaan myynnistä vastaava Aki Kulmala sanoo T&T:lle.

Maailmassa pyörii satoja miljoonia sähkömoottoreita. Ne kuluttavat arvioiden mukaan kaksi kolmasosaa teollisuuden käyttämästä sähköstä.

www.tekniikkatalous.fi

KK