Hyviä uutisia torstailta 1. joulukuuta 2011:

Metsä näkyy näytöissä, vaatteissa ja lääkkeissä

www.finnforest.fi Suomalaiset puuelementit näkyvät keväällä 2011 avattussa Espanjan Metropol Parasol –kaupunkikeskuksessa, joka on rakennettu Finnforestin toimittamista elementeistä. Suomalaiset puuelementit näkyvät keväällä 2011 avattussa Espanjan Metropol Parasol –kaupunkikeskuksessa, joka on rakennettu Finnforestin toimittamista elementeistä.

Metsäteollisuuden murros on tuonut alan uusien innovaatioiden äärelle. Perinteiset suomalaiset metsäteollisuustuotteet ovatkin korvautumassa tuotteilla, joita ei helposti yhdistetä metsään.

— Esimerkiksi erilaisia sellusovelluksia hyödynnetään kannettavien tietokoneiden näytöissä ja liukosellua muun muassa vaateteollisuudessa. Alan suurinta murrosta odotetaan noin 5–10 vuoden kuluessa nyt testausvaiheessa olevasta nanosellusta. Myös biokemikaaleihin ja lääkkeisiin kohdistuu lähitulevaisuudessa paljon odotuksia, Finpron johtava konsultti Hannu Kivelä sanoo.

Finpron mukaan suomalaisen metsäteollisuuden uutta tulemista tukevat osaamisen lisäksi globaalit megatrendit. Alalle odotetaankin syntyvän useita uusia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Osan yrityksistä odotetaan tulevan nykyisen metsäsektorin ulkopuolelta, mikä on alan uusiutumisen kannalta piristävää.

Finpron ennakointitiimin vetäjä Niko Herlinin mukaan ilmastonmuutoksen, ympäristötietoisuuden ja kehittyvien maiden talouksien voimistuminen ovat suomalaisen metsäteollisuuden uutta tulemista tukevia megatrendejä.

— Kuluttajat odottavat kestävän kehityksen arvojen mukaisia tuotteita, joihin metsäteollisuuden uudet tuotteet sopivat erittäin hyvin. Tämän lisäksi on ratkaisevan tärkeää onnistua tuotteiden muotoilussa, Herlin sanoo.

— Euroopan suurimpia metsäalan trendejä on puurakentaminen. Ekologista suuntaa tukevassa puurakentamisessa nähdään paljon kasvumahdollisuuksia, Kivelä jatkaa.

Myös puurakentaminen on nouseva trendi.

— Suomalainen osaaminen nähdään erinomaisena niin rakentamisen kuin puumateriaalituotannon saralla, Hannu Kivelä kommentoi

Pienenevä kysyntä metsäteollisuudessa on puolestaan paperilla, mikä johtuu tiedonvälityksen digitalisoitumisesta.

Finpro on maailmanlaajuisesti toimiva, suomalaisten yritysten kansainvälistä kasvua ja menestystä rakentava asiantuntijaorganisaatio.

www.finpro.fi

SK