Hyviä uutisia maanantailta 3. lokakuuta 2011:

Suomessa kehitetään puettavaa ja pestävää kangasantennia

Pelastusliiviin yhdistetyn etsintä- ja pelastusantennin kenttätestausta Suomessa. Pelastusliiviin yhdistetyn etsintä- ja pelastusantennin kenttätestausta Suomessa.

Patria ja Tampereen teknillinen yliopisto kehittävät pelastusliiviin ommeltavaa kankaista antennia, jota voi käyttää esimerkiksi pelastustehtävissä etsittäessä hätään joutunutta ihmistä.

Antennimateriaali on kosteuden- ja kulutuksenkestävää. Se on myös joustavaa, kevyttä, eikä repeydy helposti. Kenttäkokeissa on lisäksi osoitettu, että antennilla varustettuun pelastusliiviin pukeutunut onnettomuuden uhri voidaan löytää mereltä minuuteissa.

Kangasantennihanke on Patrian, Tampereen teknillisen yliopiston ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n yhteinen. Se on osa Cospas-Sarsat-etsintä- ja pelastussatelliittien järjestelmää, joka on toiminut yli 30 vuoden ajan ja auttanut yli 26 000 onnettomuuden uhrin pelastamisessa. Järjestelmän ylläpitäjät ovat Yhdysvallat, Venäjä, Kanada ja Ranska.

Cospas-Sarsat–järjestelmä koostuu lentokoneisiin, laivoihin tai ihmisten mukaan sijoitetuista radiomajakoista, satelliittivastaanottimista, komentokeskuksista, sekä maa- ja pelastusasemista.

Aluksen joutuessa hätään radiomajakka aktivoituu. Satelliittien kiertäessä maata ne paikantavat tällaisen radiomajakan ja ilmoittavat sen sijainnin viranomaisille.

Kangasantenni on joustavuutensa ja pienen kokonsa ansiosta ainutlaatuinen, sillä Cospas-Sarsat –järjestelmän lähettämät matalataajuiset radioaallot vaativat yleensä paljon isomman antennin. Pelastusliivi, johon antenni on sijoitettu, on tanskalaisen meripelastusvälineitä valmistavan Viking-yrityksen suunnittelema.

ML

www.esa.int