Hyviä uutisia torstailta 30. syyskuuta 2010:

Suomi edelläkävijänä leuka- ja kasvoluukirurgiassa

Tietokoneavusteisen suunnittelun avulla kirurgit voivat leikata kasvonalueen luihin siirrännäisiä, jotka ovat täydellisiä kopioita alkuperäisestä. Tietokoneavusteisen suunnittelun avulla kirurgit voivat leikata kasvonalueen luihin siirrännäisiä, jotka ovat täydellisiä kopioita alkuperäisestä.

Kirurgian erikoislääkäri Risto Kontio on ollut kehittämässä tietokoneavusteisen suunnittelun CAD:in (Computer Aided Design) avulla uusia kirurgisia implantteja kasvonalueiden leikkauksiin. Asiasta uutisoi Yle.

– Olemme nyt tässä vuoden, ehkä puolitoista edellä muita, ja ykkösiä maailmassa, sanoo Kontio Ylen uutisille.

Tietokoneavusteisen suunnittelun avulla kirurgit voivat leikata kasvonalueen luihin siirrännäisiä, jotka ovat täydellisiä kopioita alkuperäisestä. Prosessia on vuodessa viety niin pitkälle, että esimerkiksi titaani-implantteja voidaan valmistaa runsaassa viikossa.

– Titaanin etu on, että ruumis ei sitä hylji. Sitä saadaan myös kätevästi jauheena, josta tarvittava implantti valmistetaan. Tietokoneohjelma laskee muun muassa rajapinnat niin tarkkaan, että valmis implantti istuu kuin hansikas käteen, kommentoi Kontio.

Tietokonesuunnittelua halutaan hyödyntää seuraavaksi kantasolujen siirrännäisien kehityksessä. CAD:in avulla voidaan valmistaa kehikko, johon kantasolut kykenevät erilaistumaan käskystä. Kehikko asetetaan usein potilaan reiteen, jossa solut voivat monistua hyvän verenkierron ansiosta. Puolen vuoden kuluttua kehikkoon on muotoutunut esimerkiksi uusi leukaluu potilaan omista soluista.

– Ja kun siirrännäinen on elävä, siihen kohdistuva rasituskin vain vahvistaa sitä. Tähän asti luusiirroissa luuta on jouduttu ottamaan ihmisestä itsestään. Potilasta on jouduttu silloin lievästi vammauttamaan, ja sen lisäksi saatua luusiirrettä on jouduttu vielä työstämään. Täysin samanlaista siitä ei kuitenkaan saada siihen kohtaan missä sitä tarvitaan, kertoo Kontio.

www.yle.fi

AH