Hyviä uutisia perjantailta 8. heinäkuuta 2011:

Suomi Pohjoismaiden langattomin

Pohjoismaisen televertailun mukaan suomalaiset ovat langattomuuden edelläkävijöitä. Suomessa oli vuoden 2010 lopussa noin 30 mobiililaajakaistaliittymää sataa asukasta kohden kun muissa Pohjoismaissa vastaava luku liikkui 10 ja 20 välillä. Maiden välisiä eroja selitetään muun muassa mobiilitiedonsiirtopalvelujen tuotteistuksen erilaisuudella.

Mobiililaajakaistaliittymien runsaus käy selville esimerkiksi matkaviestinliittymien, sekä matkaviestinverkossa siirretyn datan määrästä. Suomea enemmän tietoa liikkuu vain Ruotsissa. Viime vuonna Suomessa siirrettiin jokaista noin 8,4 miljoonaa matkaviestinliittymää kohden neljän gigatavun, eli yli viiden CD-levyn verran tietoa.

Myös matkapuhelujen kesto oli Suomessa muita Pohjoismaita pidempi. Keskimäärin suomalainen puhuu yli kolme minuuttia, kun puhelun pituus muissa maissa vaihtelee alle kahdesta minuutista noin kahteen ja puoleen minuuttiin. Muut pohjoismaalaiset taas lähettävät enemmän tekstiviestejä ja soittavat enemmän kiinteän verkon puheluita kuin suomalaiset.

Kiinteän verkon laajakaistan osalta suomalaiset pärjäsivät muita Pohjoismaita huonommin. Suomi jäi jälkeen sekä kiinteän laajakaistan levinneisyydessä että yhteysnopeuksissa. Suomessa nopeiden laajakaistayhteyksien käyttöönotto näyttää olleen hitaampaa ja alkaneen vuosia muita Pohjoismaita myöhemmin.

Telecommunication Markets in the Nordic Countries -vertailu on Viestintäviraston ja muiden pohjoismaisten viestintämarkkinoita sääntelevien viranomaisten tilastojulkaisu, jonka tiedot perustuvat sääntelyviranomaisten yhteiseen tietokantaan.

www.ficora.fi

ML