Hyviä uutisia torstailta 22. huhtikuuta 2010:

Suomi rakentaa kaksi uutta ydinvoimalaa Länsirannikolle

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Teollisuuden Voima TVO saanee luvan rakentaa Olkiluotoon kahden toimivan ja yhden rakenteilla olevan lisäksi neljännen voimalayksikön. Teollisuuden Voima TVO saanee luvan rakentaa Olkiluotoon kahden toimivan ja yhden rakenteilla olevan lisäksi neljännen voimalayksikön.

Suomen hallitus on päättänyt esittää eduskunnalle luvan myöntämistä kahdelle uudelle ydinvoimalalle. Luvan saivat teollisuuden omistamat Fennovoima ja Teollisuuden Voima TVO. Myös valtioenemmistöinen Fortum oli hakijoiden joukossa, mutta sille lupaa ei hellinnyt.

Molemmat uudet ydinvoimalat rakennetaan suunnitelmien mukaan Suomen länsirannikolle. TVO:n tarkoitus on rakentaa uusi voimala Olkiluotoon, jossa sillä on jo ennestään kaksi reaktoria, ja kolmas rakenteilla. Fennovoimalla on voimalalleen vielä kaksi vaihtoehtoista sijoituspaikkaa, Simo ja Pyhäjoki, jotka molemmat sijaitsevat Pohjanlahden rannalla Oulun talousalueella.

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK pitää hallituksen ydinvoimapäätöksiä myönteisinä, mutta olisi mielellään nähnyt luvan myönnettävän kaikille kolmelle hakijalle. EK:n hallituksen puheenjohtajan Sakari Tammisen mukaan ydinvoiman lisärakentamista ei ylipäätään pitäisi rajoittaa.

- Ydinvoimaa rakennetaan yksityisellä rahalla eikä siihen tarvita yhteiskunnan eikä energiankäyttäjien tukia. Ydinvoima on hiilidioksidipäästötön suuren mittakaavan sähköntuotantomuoto, jolla voidaan vastata sähkön kasvavaan kysyntään, korvata käytöstä poistettavia tuotantolaitoksia ja vähentää riippuvuutta sähkön tuonnista, Tamminen sanoo.

www.tvo.fi

www.fennovoima.fi

KK