Hyviä uutisia torstailta 14. toukokuuta 2009:

Teknologiateollisuus: Eurooppalainen konepajatyö pystyy pitämään pintansa

Konepajatyö on Teknologiateollisuus ry:n mukaan jatkossakin mahdollista pitää kilpailukykyisenä Länsi-Euroopan kehittyneissä teollisuusmaissa kuten Suomessa. Keinoja ovat joustava automaatio, uuden sukupolven työstökoneet, ja ennen kaikkea investointien liikkeelle lähtö.

EU:n komissio on valmistellut yhdessä teollisuuden edustajien kanssa elvytyspaketin, jossa on kolme panostuskohdetta, "tulevaisuuden tehtaat", "energiatehokkaat rakennukset" ja "vihreät autot". Näihin aloitteisiin sijoitetaan yhtä paljon sekä julkista että yksityistä rahaa.

Esimerkiksi "tulevaisuuden tehtaat" -aloitteeseen panostetaan 1,2 miljardia euroa seuraavan 4 vuoden aikana. Ensimmäinen hankkeiden hakukierros avataan heinäkuussa.

Taantumassa on myös mahdollisuus niille, joiden tase kestää.

- Sellaiset yritykset, joilla ylivelkaantuminen ei ole taakkana, voivat valmistautua tulevaan nousuun kehittämällä tuotteita ja tuotantoa. Pitkän ja nopean kasvun aikana ei monilla riittänyt aikaa kehittämiseen. Nyt on oikea aika varmistaa oma kilpailukyky, kun kysyntä elpyy, johtaja Ilkka Niemelä Teknologiateollisuudesta sanoo.

Euroopan työstökoneteollisuuden markkinaosuus on lähes puolet maailmanmarkkinoista. Koko Euroopan tuotanto voi jäädä tänä vuonna jopa 40 prosenttia alemmalle tasolle kuin vuonna 2008.

- Vanhoilla eväillä ei jatkossa pärjätä halvan työvoiman maita vastaan. Henkilöstön saatavuuskin on kohta taas pullonkaula. Automaatiotason nosto on välttämätöntä, sanoo Fastems Oy Ab:n toimitusjohtaja Jarmo Hyvönen, joka toimii myös Euroopan työstökonevalmistajien järjestön Cecimon hallituksessa.

Eurooppalainen työstökoneteollisuus esittäytyy seuraavan kerran laajemmassa mitassa Milanossa 5-10. lokakuuta EMO Milano 2009 -näyttelyssä. Maailman johtavaan työstökonenäyttelyyn on ilmoittautunut tähän mennessä 1250 näytteilleasettajaa, ja näyttelypinta-alaa on varattu 100 000 neliömetriä.

- On ilahduttavaa, että yritykset panostavat tulevaisuuteen vaikeista ajoista huolimatta. Messuilla on mahdollisuus kohdata asiakkaita eri puolilta maailmaa ja saada myyntiin taas vauhtia, sanoo Hyvönen, joka toimii myös messuja kehittävän työryhmän puheenjohtajana.

teknologiateollisuus.fi