Hyviä uutisia torstailta 7. heinäkuuta 2011:

Tutkimusprojekti tähtää älykkääseen led-valaistukseen

Enlight-tutkimusprojektissa kehittetään led-valoista entistä tehokkaampia. Enlight-tutkimusprojektissa kehittetään led-valoista entistä tehokkaampia.
Enlight-tutkimusprojekti on kerännyt kolmisenkymmentä eurooppalaista yritystä ja tutkimuslaitosta mukaan kehittämään led-valaistuksen uusia ja älykkäitä teknologioita. Projektissa hyödynnetään myös suomalaista elektroniikan ja informaatiotekniikan osaamista.

Suomalaisia yrityksiä on mukana valaistustoimialalta, elektroniikan suunnittelu- ja sopimusvalmistuspalveluista ja kodin automaatioratkaisupalveluista. Yritykset haluavat projektin tavoitteiden ohella myös tehdä suomalaista osaamista tunnetuksi eurooppalaisilla valaistusteknologiamarkkinoilla.

Kolmivuotisen projektin tarkoituksena on kehittää uusia teknologioita integroituihin led-valaistuksiin ja älykkäisiin ohjausjärjestelmiin. Tavoitteena on myös vähentää valaistusta 40 prosenttia verrattuna tämän päivän led-järjestelmiin. Led-teknologian käytettävyyttä halutaan lisätä parantamalla energiatehokkuutta ja madaltamalla kustannuksia. Näin saadaan laitevalmistajat entistä kiinnostuneemmaksi led-valaistuksen käytöstä.

Led-teknologiaa on pidetty tärkeänä monien olemassa olevien valaistuslähteiden korvaajana. Enlight-tutkimusprojektin keskeisimpien aiheiden, energiansäästö ja valonlähteiden pienuus, uskotaan lisäävät eurooppalaisen puolijohde- ja valaistusmarkkinoiden asemaa tulevaisuudessa.
 
Projektin rahoituksen hoitaa osittain Euroopan Unioni ja EU-maat.

www.vtt.fi

HV