Hyviä uutisia torstailta 21. kesäkuuta 2012:

Ulkomaiset investoinnit Helsingin seudulle reippaassa nousussa

Helsinki houkuttelee ulkomaisia sijoittajia. Helsinki houkuttelee ulkomaisia sijoittajia.

Helsingin seutu houkutteli runsaasti ulkomaisia investointeja vuonna 2011. Taakse jäivät naapuripääkaupunkiseudut Tukholma, Kööpenhamina, Oslo ja Tallinna. Helsinki nousi kärkeen ensimmäistä kertaa sekä suorien ulkomaisten investointien että ulkomaisten pääomasijoitusten määrässä.

Suorat ulkomaiset investoinnit Helsingin seudulle kasvoivat 200 prosenttia. Niitä tehtiin 18 vuonna 2010 ja 54 vuonna 2011. Ulkomaisissa pääomasijoituksissa kasvua oli puolestaan 143 prosenttia edellisvuoteen verrattuna (7/17). Myös ulkomaisia yritysostoja tehtiin aiempaa enemmän: 34 verrattuna vuoden 2010 28:teen. Helsinki on vertailun seuduista ainoa, jossa ulkomaisten yritysostojen määrä ei ole laskenut vuosina 2008-2011.

Tutkimuksen mukaan ulkomaiset investoinnit loivat tai turvasivat yli 2000 työpaikkaa Helsingin seudulla vuonna 2011.

— Helsingillä on hyvä sijainti, maailmanluokan osaajia ja täällä on helppo toimia. Muun muassa näistä syistä kasvava määrä ulkomaisia yrityksiä on kiinnostunut sijoittumaan tänne, pääkaupunkiseudulle ulkomaisia investointeja hakevan Greater Helsinki Promotion Oy:n toimitusjohtaja Micah Gland kertoo.

Vaikka Suomen osuus Eurooppaan tehdyistä investoinneista on kaikkiaan vain prosentin luokkaa, Helsingin seutu nosti koko maan luvut hyvään kasvuun kaikissa investointityypeissä: 170 prosenttia suorissa ulkomaisissa investoinneissa, 157 prosenttia ulkomaisissa pääomasijoituksissa ja 32 prosenttia ulkomaisissa yritysostoissa. Koko Euroopan tasolla kasvua oli 3-4 prosenttia investointityypistä riippuen.

— Helsingin seutu on veturi, joka houkuttelee koko Suomeen ulkomaisia investointeja. Se, että Helsingin vetovoima kasvaa, on siten koko Suomen etu, Gland kuvailee. 

Tiedot perustuvat pääkaupunkiseudulle ulkomaisia investointeja hakevan Greater Helsinki Promotion Oy:n (GHP) katsaukseen, jossa verrataan Helsingin seudun menestystä ulkomaisten investointien hakemisessa suhteessa naapuripääkaupunkiseutuihin. Helsinki Business Hub International Benchmark Report 2012 -katsauksen lähteenä on käytetty Ernst & Youngin European Investment Monitor –raporttia ja Bureau van Dijkin Zephyr –tietokantaa, jotka ovat riippumattomia, kansainvälisesti arvostettuja ulkomaisia investointeja seuraavia tahoja.    

www.helsinkibusinesshub.fi

ML