Hyviä uutisia torstailta 10. joulukuuta 2009:

Uusi verkkosivusto kokoaa yhteen yli 5000 historiallista karttaa

Suomen läänijako 1700-luvulla Suomen läänijako 1700-luvulla
Jyväskylän yliopisto on koonnut uudelle verkkosivustolle yli 5 000 vanhaa karttaa eri puolelta Suomea. Aiemmin eri arkistoissa sijainneet kartat löytyvät nyt ensimmäistä kertaa samasta osoitteesta. Vanhakartta.fi-nimeä kantavan sivuston kartat on koonnut Jyväskylän yliopiston dosentti Heikki Rantatupa.

Kokoelma sisältää karttoja Suomen alueilta 1600-luvulta aina 1950-luvulle asti pääpainon ollessa kuitenkin 1600–1800-lukujen kartoissa.

Sivuston alle on kerätty muun muassa 1600-luvun tilus- ja kyläkarttoja, 1700- ja 1800-lukujen pitäjänkarttoja, Suomen sodan 1808-1809 karttoja sekä muita sotilaskarttoja.  Lisäksi kokoelmaan on koottu Suomea kuvaavia yleiskarttoja, kaupunki-, tie- ja vesistökarttoja sekä kartta-aiheisia tutkimuksia.

Historiantutkijoiden lisäksi sivusto on tarkoitettu sukututkijoille sekä kaikille kartoista kiinnostuneille. Rekiteröitymällä palvelun käyttäjäksi voi kartoista innostunut kommentoida karttasisältöjä sekä lähettää myös omia karttaharvinaisuuksiaan julkaistavaksi.

Kokoelman alkuperäiset kartat ovat pääsääntöisesti löydettävissä joko Kansallisarkiston, Ruotsin kansallisarkiston tai sen osana toimivan Sota-arkiston kokoelmista. Digitaaliset versiot on tallennettu Jyväskylän yliopiston digitaaliseen julkaisuarkistoon, JYX:iin.

Vanhakartta.fi