Hyviä uutisia keskiviikolta 8. kesäkuuta 2011:

Uutta älyverkkoteknologiaa kokeillaan Kirkkonummella

Pilotti toteutaan Fortumin sähköasemalla Masalassa. Pilotti toteutaan Fortumin sähköasemalla Masalassa.

Fortum ja ABB pilotoivat uusinta älyverkkoteknologiaa Kirkkonummen alueella syksyllä. Masalan sähköaseman yhteyteen tuleva pitkälle automatisoitu sähköverkko on yhtiöiden mukaan askel kohti itsekorjaavaa verkkoa.

Pilotti yhdistää sähköasema- ja verkostoautomaation älykkääksi automaatiokokonaisuudeksi. Ratkaisu mahdollistaa vikojen automaattisen paikantamisen, eristämisen ja sähkönsyötön nopean palauttamisen, mikä puolestaan parantaa sähkönjakelun luotettavuutta. Kokeilun tavoitteena on puolittaa asiakkaiden sähkötön aika kyseisellä alueella sekä vähentää sähkökatkojen määrää.

Fortumilla älykkäistä sähköverkoista vastaavan asiantuntijanKari Koivurannan mukaan tarkoituksena on luoda todellinen uuden sukupolven ratkaisu sähköverkon vianhallintaan. Porkkalanniemi valikoitui testialueeksi, koska se on sääolosuhteiltaan haastava alue.

― Suomi on jakeluverkkojen automaatiokehityksen tiennäyttäjiä ja pilotti on merkittävä edistysaskel matkalla kohti itsekorjaavaa verkkoa. Ratkaisu mahdollistaa kattavammin erityyppisten häiriöiden, kuten maasulkujen paikantamisen. Noin 70 prosenttia verkon häiriöistä on nimenomaan maasulkujen aiheuttamia, liiketoiminnan kehitysjohtaja Dick Kronman ABB:ltä kertoo.

Kirkkonummen alueella syksyllä 2011 käyttöönotettava pilotti koskee vajaata 5 500 asukasta. Hanke on osa Energia- ja ympäristöalan SHOK-yhtiön CLEEN Oy:n viisivuotista Älykkäät sähköverkot ja energiamarkkinat -tutkimusohjelmaa. Ohjelmassa etsitään ratkaisuja siihen, miten sähköverkot voivat vastata paremmin kuluttajien ja yhteiskunnan tarpeisiin tulevaisuudessa.

www.fortum.fi
www.abb.fi

EH