Hyviä uutisia keskiviikolta 18. tammikuuta 2012:

Vaasaan ainutlaatuinen geoenergian tutkimuskeskus

Vaasan yliopistokampukselle on suunnitteilla geoenergialaboratorio Vaasan yliopistokampukselle on suunnitteilla geoenergialaboratorio

Vaasan yliopisto on myöntänyt nelivuotisen rahoituksen geoenergialaboratorion käynnistämiseen sekä maaenergiamahdollisuuksien tutkimiseen ja käyttöönottoon kampusalueella.

Projektitutkija Antti Savolan mukaan Vaasan Energiainstituutin (VEI) suunnittelema tutkimushanke on laajuudessaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Geoenergiahanke on osa teknillisen tiedekunnan EnergyLab-hanketta, jossa tutkitaan muun muassa biopolttoaineita, biopolttoaineisiin liittyvää moottoriteknologiaa ja tuulienergiaa.

— Palosaaren kampusalue soveltuu erityisen hyvin geoenergian tutkimukseen, koska pienellä alueella voidaan tutkia sekä maalämpöä, vesistöenergiaa, sedimentin energiaa, kalliolämpöä että asfalttilämpöä, tutkimusjohtaja Erkki Hiltunen teknillisestä tiedekunnasta kertoo.

Geoenergiaa on perinteisesti käytetty omakotitalojen lämmittämiseen. Etenkin suurissa kohteissa geoenergiaa käytetään kuitenkin paitsi lämmitykseen, myös viilennyksen tuottamiseen. Esimerkkinä toimii Åhusin sairaala Norjassa, joka on yksi suurimmista rakennuksista, joissa geoenergiaa Euroopassa käytetään.

www.uwasa.fi

SK