Hyviä uutisia maanantailta 27. huhtikuuta 2009:

Väitös: Istutuslohi hyötyy uintiharjoituksesta

Tehokas uintiharjoitus parantaa kalaistukkaiden selviytymistä luonnossa. Tätä mieltä on perjantaina Oulun yliopistossa aiheesta väitellyt Katja Anttila.
 
Istustuslohen lihaskunto kasvaa harjoittelemalla. Tämä parantaa kalan selviytysmismahdollisuuksia lisääntymisikään, Anttila väittää.
 
Harjoittelu sujuu yksinkertaisesti: kasvatusaltaassa nostetaan veden virtausnopeutta. Kalalla on luontainen taipumus uida virtausta vastaan. Mitä nopeampi virtaus, sitä kovempaa kalat uivat. Ja polskiessa kunto sen kuin kasvaa.

- Virtausnopeus sovitetaan kalan pituuden mukaan, se on normaalisti puoli ruumiinmittaa sekunnissa. Paras harjoitusohjelma esimerkiksi lohelle tulisi virtausnopeudella 1,5 ruumiinmittaa sekunnissa, Anttila ynnäilee Oulun yliopiston mukaan.
 
Treenausta on kuusi tuntia päivässä ja harjoitusputki aloitetaan pari viikkoa ennen istutusta.
 
Menetelmää on kokeiltu myös luonnonoloissa Simojoessa. Kevättulvien aikaan jokeen lasketut harjoittamattomat smoltit uivat huomattavasti laiskemmin kuin treenatut lajikumppaninsa, villeistä kaloista puhumattakaan. Lohi-istutusten tuloksista on kiistelty vuosia. Eräiden arvioiden mukaan vain viisi prosenttia istukkaista selviää lisääntymisikään asti hengissä.