Hyviä uutisia maanantailta 29. kesäkuuta 2009:

Venäläiset Saimaalle yhä suuremmin pursin

Venäläiset veneilijät ovat löytäneet Saimaan. Esimerkiksi kelpaa Saimaan kesäisenä keskuksena tunnettu Savonlinna, jossa on kolme vierasvenesatamaa: VS-Marin, Casino ja Törninpyörä. Kotimaisilla mitoilla Savonlinnan vierasvenesatamat on totuttu tuntemaan järvimatkailun hienoimpien alusten levähdyspaikkana  varsinkin oopperajuhlien aikaan.

Savolaiset odottavat nyt kuluvalta kaudelta venäläisten veneilijöiden läpimurtoa. Yleensäkin Savonlinnan vierasvenesatamissa odotellaan ulkomaisten pursien lisääntyvän tänä kesänä. Venäläisten vieraiden ohella toivotaan uusia asiakkaita muun muassa Baltian maista ja Keski-Euroopasta.

Viranomaisilta eli tullihallitukselta ja rajavartiolaitokselta tällaiset tiedot puuttuvat. Tulli on tietenkin kiinnostunut lähinnä tavaroiden liikkumisen valvonnasta, rajavartiolaitos ynnäilee henkilöiden liikkumisen tilastoihinsa vasta purjehduskauden jälkeen.

- Emme etukäteen voi arvioida, miten ulkomaalaisten liikehdintä Saimaalla kehittyy. Tiedämme tilanteen täsmällisesti vasta vuoden lopussa, everstiluutnantti Markku Turunen rajavartiolaitoksen esikunnasta sanoo.


Yrittäjillä on viranomaisia parempi aavistus tilanteen kehittymisestä. Esimerkiksi savonlinnalaisen VS-Marinin toimitusjohtaja Harri Westerberg uskoo ulkomaisten venekuntien määrän kasvavan 15-20 prosenttia viime vuodesta.

- Ulkomaisten asiakkaiden nousussa on kyse on kymmenistä venekunnista, sillä meillä yöpyi viime vuonna 500-600 veneellistä ihmisiä, Savonlinnan Kirkkolahdessa päämajaansa pitävän VS-Marinin Harri Westerberg arvelee.

VS-Marinin venepaikan hinta on noin 13 euroa yö per vene. Vastineeksi vene saa sähkön ja veden sekä miehistö mahdollisuuden suihkun ja wc:n käyttöön.

Westerberg odottaa ulkomaisten vieraiden tulevan Venäjän lisäksi Baltiasta ja EU-maista yleensä.

- Venäläiset ovat kasvava isojen huvipursien vieraileva joukko. Monella venäläisellä on vene pysyvästi Saimaalla, mutta tulijoita riittää myös Saimaan kanavan kautta, Harri Westerberg arvelee.

Hänen mukaansa monet venäläisten omistamat purret on rekisteröity A-rekisterin mukaisesti Suomeen eli yleensä Helsinkiin. Veneet liputtavat rekisterimaan eli Suomen lippua, joten näin ollen omistajista ei saa kukaan selvää.

Westerbergin yritys pyrkii löytämään keinoja kauden pidentämiseen Savonlinnassa oopperajuhlakauden ulkopuolelle. Tähän tuovat hyvän lisän elo-syyskuuhun juuri venäläiset ja keskieurooppalaiset veneilijät.

Teksti: Markku Pervilä