Hyviä uutisia maanantailta 30. marraskuuta 2009:

Vesisähköllä voi pienentää hiilijalanjälkeään

Fortum Oyj Kuvassa Fortumin Imatrankosken vesivoimalaitos Kuvassa Fortumin Imatrankosken vesivoimalaitos
Ympäristöstä huolestuneet suomalaiset ovat löytäneet vesisähköstä yhden tavan pienentää hiilijalanjälkeään. Vesivoima on päästötön tapa tuottaa sähköä. Siirtyminen niin sanotusta tavallisesta sähköstä vesisähköön vähentää keskivertokodin päästöjä 700 kiloa vuodessa.

- Sähkö tuotetaan nykyään pääasiassa vesivoimalla, ydinvoimalla ja hiilivoimalla. Niiden lisäksi käytössä on myös pienempiä tuotantomuotoja, kuten esimerkiksi tuulivoimaa ja biomassaa. Suomalaiset kiinnittävät tänä päivänä paljon huomiota asumisensa ekologisuuteen, ja esimerkiksi kaikki meidän kotitalousasiakkaamme saavat sataprosenttisesti vesivoimalla tuotettua sähköä, kertoo Fortumin asiakasneuvoja Sanna Korhonen.

Vesisähköön siirtymisellä voi vaikuttaa tuntuvasti oman hiilijalanjäljen kokoon. Esimerkiksi kerrostaloasunnossa päästöt ovat sähkön osalta noin 700 kiloa vuodessa eli suunnilleen saman verran kuin mitä kertyy työmatkojen ajamisesta autolla vuodessa. Suomalaisen työmatkan pituus on keskimäärin 13 kilometriä päivässä per henkilö.

Suomalaiset ovat valveutuneita kuluttajia, ja pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään vähentämällä energiankulutustaan ja tekemällä valintoja energiantuotantotapojen suhteen.

Yllättävän moni kuitenkin ajattelee vielä, ettei omalla pienellä kulutuksella ole merkitystä kokonaisuuden kannalta.

Lisätietoja Fortumin vesisähköstä