Hyviä uutisia keskiviikolta 9. marraskuuta 2011:

VTT kehitti ekologisen hologrammin

Uusi menetelmä mahdollistaa esimerkiksi kuvioiden kuumapuristamisen kirkkaalle muovikalvolle. Uusi menetelmä mahdollistaa esimerkiksi kuvioiden kuumapuristamisen kirkkaalle muovikalvolle.

VTT on kehittänyt muovi- ja kuitupohjaisiin pakkauksiin sekä muovituotteisiin painettavaa hologrammiteknologiaa, jonka avulla hologrammeihin saadaan dynaamista painopintaa ja koristeellisuutta edullisesti ja ekologisesti. Teknologian käyttökohteita ovat esimerkiksi pakkauskääreet, kännykät, cd-levykotelot ja kannettavat tietokoneet.

Uusi suomalaisyritys Iscent Oy ja VTT lähtevät kaupallistamamaan massatuotantoon soveltuvaa teknologiaa, joka voidaan integroida suoraan olemassa oleviin painolinjoihin. Painotalot voivat menetelmää hyödyntämällä vähentää painovärien käyttöä ja mainostoimistot tehdä näyttäviä pakkausratkaisuja aiempaa ekologisemmin.

Sovelluskohteita ovat muun muassa pakkaus- ja lahjakääreet, joihin saadaan innovaation myötä uusi koristeellinen ilme ilman, että tuotteen läpinäkyvyys häviää.

Uudella menetelmällä aikaansaatu hologrammiefekti ei tarvitse nykytuotteissa käytettyjä metalloituja ratkaisuja eikä muitakaan lisäaineita, sillä sateenkaaren väri-ilmiöitä tuotetaan puhtaasti muovi- tai paperipinnan topografiaa muuttamalla.

Helposti monistettava ja lisensoitava teknologia mahdollistaa VTT:n ja tamperelaisen Iscentin mukaan edullisen tuotannon ja globaalit liiketoimintamahdollisuudet.

www.vtt.fi

MK