Hyviä uutisia perjantailta 13. huhtikuuta 2012:

VTT tuo laajennetun todellisuuden yhdyskunta- ja rakennussuunnitteluun

VTT on kehittänyt laajennetun todellisuuden sovelluksia jo yli kymmenen vuoden ajan. VTT on kehittänyt laajennetun todellisuuden sovelluksia jo yli kymmenen vuoden ajan.

VTT on kehittänyt yhdyskunta- ja rakennussuunnitteluun tarkoitetun laajennetun todellisuuden (Augmented Reality) sovelluksen. Paikannussovelluksia ja laajennettua todellisuutta yhdistämällä toimisto- ja asuinrakennuksia voidaan istuttaa niiden oikeaan ympäristöön ja tarkastella kokonaisuutta jo suunnitteluvaiheessa esimerkiksi älypuhelimen näytöltä.

Tuoreimpia esimerkkejä laajennetun todellisuuden hyödyntämisestä ovat Helsingin Jätkäsaareen suunnitellun Kämp Tower -tornitalon sekä Billnäsin ruukkialueen hotellihankkeen virtuaaliesittelyt. Rakennusten hahmotelmat istutettiin niiden luonnolliseen ympäristöön ja sovellusta hyödynnettiin esimerkiksi lautakuntakäsittelyissä.

VTT:n laajennetun todellisuuden tutkimusprofessorin Charles Woodwardin mukaan uusi virtualisointiteknologia voi tukea paitsi arkkitehtien ja suunnittelijoiden työtä myös koko yhdyskuntasuunnittelua ja siihen liittyvään päätöksentekoa.

— Tällä tekniikalla kokonaisuus hahmottuu oikeissa mittasuhteissa ja paljon realistisempana kuin perinteisten suunnitteluohjelmien 3D-kuvilla ja pienoismalleilla, Woodward tiivistää.

Tavalliset kodinsisustajat voivat sovelluksen avulla sommitella ja kalustaa esimerkiksi olohuoneensa. Tällainen VividWorks Oy:n kehittämä ohjelmistosovellus on jo käytössä huonekaluketju Vepsäläisen verkkosivuilla.

Kaupallista potentiaalia laajennetun todellisuuden sovelluksilla on Woodwardin mukaan muun muassa kiinteistöhuollon ja kunnossapidon alalla. Teknologia kiinnostaa myös rakennusyhtiöitä ja suunnittelualan ohjelmistotaloja.

— Teknologia mahdollistaa esimerkiksi röntgennäkösovelluksen, jolla voidaan kartoittaa seinien ja paneelien takana olevien lvi-järjestelmien sijaintia. Näin voidaan vertailla kohteessa vallitsevaa tilannetta aiemmin tallennettuun tietoon ja havainnoida muutoksia, Woodward kertoo.

www.vtt.fi

ML